Джипитата работят както досега, не е ясно как ще функционират дежурните кабинети
Джипитата работят както досега, не е ясно как ще функционират дежурните кабинети / Sofia Photo Agency

Дежурният кабинет в болницата във В. Търново, който трябва да замени джипитата в почивните дни и през нощта, все още е само проект.

Болницата има готовност такъв кабинет да бъде създаден и сме провели необходимите разговори с представители на местното сдружение на общопрактикуващите лекари, съобщи директорът на болницата д-р Людмил Гецов. Инициативата от наша страна е предприета, изчакваме и лекарите да направят уточненията кои от тях ще бъдат включени в новата структура, каза д-р Гецов.

От своя страна председателят на Сдружението на джипитата д-р Христо Димитров съобщи, че тепърва предстои да бъде направена регистрация на медицинския център и да бъдат назначени лекари в него. Предстои регистрация в търговския регистър, получаване на удостоверение от РЦЗ и сключване на договор със здравната каса, а това е ангажимент на ръководството на болницата.

В момента всички общопрактикуващи лекари работят както досега и никоя от груповите практики не може да разчита на дежурен кабинет, съобщи още д-р Димитров.

Общопрактикуващите лекари да продължат да обслужват денонощно своите пациенти, докато не стане ясно как ще функционират дежурните кабинети за неотложна помощ. Това са предложили шефът на НЗОК Нели Нешева и председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов на министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. По предложение на здравното министерство от тази година здравноосигурените трябваше да получават т.нар. неотложна помощ в извънработно време и през нощта в дежурни кабинети.
Въпреки че дежурните кабинети трябваше да заработят от тази година, все още има много лекари, които не са сключили договор със здравната каса за тази дейност. По думите на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов причината е, че няма яснота точна как ще функционират дежурните кабинети. „Така е докато получат някакъв регламент през законите, защото в момента те съществуват само по наредба и няма как да бъдат регистрирани в РЦЗ като лечебни заведения. Няма такива записани в закона за лечебните заведения", уточни Райчинов. 
По тази причина от касата и лекарския съюз са предложили на здравното министерство лекарите да продължат да работят по стария начин, докато не се подготвят ясни регламенти за създаването на дежурните кабинети. Друг проблем бил, че масово джипита от малките населени места подписвали договор за неотложна помощ с техни колеги, които се намирали на десетки километри. Така например лични лекари от Ихтиман подписали договор с медицински център в София.
Главният секретар на съсловната организация д-р Димитър Ленков съобщи за Дарик, че през следващата година е променена и методологията, по която ще се заплаща на лечебните заведения. Всяка една болница щяла да получи точно толкова пари за 2011г., колкото е отчела през миналата година. За първите три тримесечия на годината лечебните заведения щели да получат по 30% от общата сума, а през последното тримесечие щели да им преведат оставащите 10%.