Велико Търново изглед
Велико Търново изглед / Община Велико Търново
Велико Търново ще се преобрази пролетно с петметрови движещи се лалета. Кинетичната арт инсталация "Сливане - Confluence" е дело на визуалния артист Христо Гелов.

"Движещи се" внушителни лалета - пролетните цветя, символи на щастието, благополучието и любовта, ще бъдат разположени на знакови места в града - площада пред крепостта Царевец, панорамните площадки на ул. "Стефан Стамболов", площад "Майка България" и пред Художествена галерия "Борис Денев".

Инсталацията, сътворена от цветни вятърни турбини в постоянно движение, ще реагира на полъха на вятъра и ще генерират електрическо зареждане за собствено си нощно осветление. Лалетата ще са с височина 5,2 м и ще създадат истински цветен маршрут с много арт атмосфера и преживявания на гражданите и гости на старата столица.

Откриването ще е на 5 май, а лалетата ще са част от градската среда на Велико Търново до края на октомври.

Христо Гелов е известен с това, че е превърнал пешеходните пътеки в Испания в пъстри черги и е декорирал мост в Швеция като "лего" играчка. Той за първи път ще трансформира открити пространства в родния си град - Велико Търново. 


 
БТА