Движение България на гражданите предлага парите за СРС-та да отидат за полиция в селата
Движение България на гражданите предлага парите за СРС-та да отидат за полиция в селата / DarikNews.bg

Милионите, отделяни всяка година за специални разузнавателни средства, да бъдат пренасочени за полицаите в селата, предложи водачът на листата на Движение България на гражданите за Великотърновски регион Петър Николов. „МВР се провали в борбата си с битовата престъпност. Ние  ще настояваме следващото правителство да направи задълбочен анализ на ефективността на СРС-та в този обем и мащаб, в който се ползват. Ако се докаже, че осъдените и обвинителните актове са малко, а използването им е било за разчистване на бизнес и политически смети, то нека парите да бъдат пренасочени за униформените служители по селата и малките градчета. Битовата престъпност е най-тежкият проблем там", коментира Николов.

Гостуващият във Велико Търново водач на листата на Движение България на гражданите за Сливен и председател на Комисията по земеделие на партията Нено Димов заяви, че средно за страната на седем села се падал по един полицейски служител. Според него бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е свел МВР до дейността на Държавна сигурност, а същата функция Министерството е имало и по времето на Румен Петков. „Това доказва общия генезис на БСП и ГЕРБ. 400 милиона бяха заделени за подслушване за последния мандат, а ефективността е нулева. По неофициална информация има само три досъдебни производства, основаващи се на данните от специалните разузнавателни средства", заяви Димов. Бедността е основният проблем за страната ни, както и липсата на социална справедливост, добави водачът на кандидат-депутатската листа на Движение България на гражданите за Сливен.

Кандидатът за депутат Иван Момъков, заемащ трето място в листата на движението за Великотърновски регион, настоя Окръжната прокуратура да излезе с официално становище по готовата вече деветорна съдебномедицинска ескпертиза за случая с арестуваните преди две години и половина четирима лекари от горнооряховската болница. „Незнайно защо наблюдаващият прокурор реши да спази законовия едномесечен срок по произнасяне, който съвпада с отминаването на изборите. Три години докторите са подложени на стрес и се пекат на бавен огън от това чакане, дори един от тях получи инфаркт", каза Момъков.

Кандидатът за депутат поясни, че един такъв пример е показателен за лошите последствия от подслушването, в резултат на което реномето на горнооряховската болница е сринато. „950 раждания на година имаше преди скандала, сега те са намалели наполовина. Сигурен съм, че както първата експертиза, така и тази оневинява лекарите", заяви Момъков. Петър Николов също призова прокуратурата да каже истината, за да не се стига до ситуация на политически чадър върху бившия МВР министър, който според Николов целенасочено почти е унищожил една болница.

Чрез медиите водачът на листата отправи и въпрос към Цветанов какво налага той да бъде охраняван от толкова много полицаи и служители на НСО при положение, че вече не е министър.