Движение България на гражданите: Политиката е призвана да бъде гражданско изкуство
Движение България на гражданите: Политиката е призвана да бъде гражданско изкуство / снимка: Движение България на гражданите

„Нека върнем политиката към нейното изконно значение на гражданско изкуство", призова известният български филолог и преподавател във Великотърновския университет проф. Стоян Буров. На среща между академичната общност на висшето учебно заведение с представители на кандидатдепутатската листа на партия „Движение България на гражданите" проф. Буров, който също е включен в листата за предстоящите избори бе категоричен: „Политиката не бива да бъде мръсна работа".

Дискусията бе организирана от клуб „Активни граждани", който функционира към сдружението „България на гражданите" - Велико Търново. Проф. Буров е негов председател, а на форума присъстваха Петър Николово - член на Националния съвет на партията и водач на великотърновската листа от народни представители, Мария Илчева - втора в листатат и председател на общинската партийна структура, активисти и членове както на гражданската формация, така и политическата формация.

Петър Николов заяви, че като парламентарно представена партия, „Движение България на гражданите" ще има много повече инструменти за влияние върху политическите и обществените процеси в страната и с всички средства ще се бори да превърне България в нормална държава с достойни граждани. „Мисля, че е крайно време да поставим началото на динамичното включване на интелигенцията в управлението на държавата. Аз съм сигурен, че „Движение България на гражданите" е единствената партия, която представя най-добре хората на науката", добави Николов и поздрави присъстващите от Меглена Кунева.

Проф. Стоян Буров подчерта, че възприема включването в листата на партията като признание на ролята на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" на национален център за образовани, наука и култура. Ораторът описа водача на листата Петър Николов като академичен, т.е. „свой" човек, който макар и толкова млад, има зад гърба си впечатляваща кариера на университетски преподавател, политолог и политик, историк, журналист и общественик. „Хубаво е, че тук сме се събрали филолози, историци, политолози и общественици - хора, които сме прочели, а и написали повече от една книга в живота си", сподели впечатленията си проф. Стоян Буров.

С присъстващите на срещата професори, преподаватели и докторанти кандидат-депутатите проведоха оживени разговори за статута на университетския преподавател, за финансирането на научните изследвания, за включване на българистиката като приоритетно научноизследователско направление. Учени и политици достигнаха до общия извод, че са необходими радикални промени н законодателството, което регламентира сферата на висшето образование. То се нуждае и от спешна структурна реформа, стана ясно от срещата.

В края на форума бе узнат и един любопитен факт - точно 33 души от страна на ВТУ взеха участие в мероприятието. Това е щастливото число на партия „Движение България на гражданите" и номерът в интегралната бюлетина.