съд
съд / Дарик, архив
Великотърновският апелативен съд постанови определения по ВЧНД 463/2017 и ВЧНД 474/2017 г., с които потвърди наложените с определения на Окръжен съд – Ловеч мерки за неотклонение „задържане под стража“ за Веселин Т. К. (р.1993г.) и Самир С. Р. (1995г.), обвинени от Окръжна прокуратура – Ловеч в престъпление по чл. 115 от  НК (убийство), за което законът предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Делата в Апелативен съд – Велико Търново бяха образувани по въззивни частни жалби от защитниците на двамата обвиняеми, като и в двете жалби се иска отмяна на определенията на ОС-Ловеч и определяне на по-леки мерки за неотклонение.

И по двете дела, Апелативен съд – Велико Търново намира, че са налице изискуемите предпоставки по чл. 63 ал. 1 от НПК – достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили деянието, за което са обвинени, както и реална опасност те да направят опит да се укрият или да извършат ново престъпление.

Поради това и с оглед целите на чл. 57 от НПК, Апелативен съд – Велико Търново намира, че най-подходящата мярка за неотклонение по отношение на Веселин Т. К. и Самир С. Р. на този етап е мярката „задържане под стража“
  
Определенията на ВТАС по ВЧНД 463/2017 и ВЧНД 474/2017 г. са окончателни и не подлежат на обжалване.