Динозаври се заселиха в Двореца на културата и спорта
Динозаври се заселиха в Двореца на културата и спорта / снимки: DarikNews.bg

Огромни динозаври от Юрския период се заселиха в Двореца на културата и спорта "В. Левски" във Велико Търново. В продължение на месец те ще обитават фоайето на втория етаж. Уникалната изложба, която показва 10 динозавъра, идва от Украйна и е атракция за децата. Праисторическите животни се движат, издават специфични звуци и, въпреки че изглеждат страховито, са всъщност миролюбиво настроени. Посетителите могат да се приближат максимално до тях, да ги докоснат и да се снимат с тях.

Сред най-големите експонати в изложбата е страховитият хищник Тиранозавър Рекс. Той достига до 4,20 метра на височина. Само с 20 сантиметра над него се извисява ламбиозавърът. От него има намерени повече от 20 скелета при разкопки, затова и възстановкта му не е трудна. В естествена среда този динозавър е достигал до 15 метра дължина.

Екзотичната изложбата представя още светозавър, тревопасен екземпляр и особено свирепият хищник раптор, канамейра, годзила, която някога е достигала до шест метра на височина, хасмозавър и еуплоцефал.

Макетите на животните са изработени в Украйна под ръководството на палеонтолога от „Симферополския университет" ст. н. с. Дмитрий Старцев. За да подготвят експонатите за подобна сбирка е нужна най-малко година. Много е сложно да се направи един динозавър, защото всичко по него се изработва на ръка, обясняват уредниците на изложбата.

Всички екземпляри са съобразени изцяло с открити до момента останки на динозаври. Екипът, който ги е изработил, включва палеонтолог, компютърен дизайнер, архитект и скулптор.

Експозицията разполага и със специален сертификат, че животните съответстват на намерени до момента кости и вкаменелости. Огромните динозаври се транспортират с тежкотоварни камиони. Експонатите са направени от отделни часит, за да могат да се разглобяват и сглобяват.

Изложбата ще остане в Двореца на културата и спорта до 4 март включително. Входът за деца е 4 лв., а за възрастни - 6 лв. За групи има намаление.