Димитър Шарков поставя Декамерон на търновска сцена
Димитър Шарков поставя Декамерон на търновска сцена / netinfo

"Декамерон" по едноименното заглавие на Джовани Бокачо е най-новото драматургично заглавие на Музикално-драматичния театър "К. Кисимов" във Велико Търново. Режисьор на постановката е Димитър Шарков, сценографията е дело на Лидия Къркеланова, а помощник режисьор е Стефка Петрова. На 24 ноември от 19,00 ч. ще бъде предпремиерата на спектакъла, премиерата е на 25 ноември. Представления ще има още на 29 ноември и 1 декември.

В спектакъла участва целият драматичен състав на търновския театър, който се състои от 10 артисти. В ролите ще се въплътят Цанка Цанева, Стефка Златкова, Лиляна Борисова, Силвия Шекилова, Стефка Петрова, Милен Иванов, Кирил Михов, Иван Митев и Стефан Методиев. Всеки от тях изпълнява по няколко роли, каза директорът на театъра Васил Вълчев, който обясни, че чрез това заглавие се търси по-близък контакт с младежката, студентската публика.

Димитър Шарков поставя "Декамерон" на търновска сцена
netinfo

Според режисьора Димитър Шарков, също както преди векове по времето на Бокачо, и днес има чума, има криза на духа и в човешките ценности. Затова той е решил да постави именно заглавието "Декамерон". Финансовата криза не идва случайно, тя е продукт на една духовна криза, коментира Шарков. По думите му в момента Европа е пред разпад, шества безизходица и духовните стойности са изместени, така както е било по времето на Бокачо.

Действието в постановката се развива на сцената на един изоставен театър, където всички актьори са измрели. Тази трактовка липсва в оригиналната книга, а е новаторско решение на режисьора. "Искаме да спасим духа на твореца, пресъздавайки на тази сцена необятния, карнавално-живописен свят на Бокачо. Това е една притча за победата на живота над смъртта", обясни Димитър Шарков. Той изказа задоволството си, че за пореден път работи с търновския театър и се среща с неговите всеотдайни и талантливи артисти.

Димитър Шарков поставя "Декамерон" на търновска сцена
netinfo

В "Декамерон" ще бъдат разказани шест истории в различни жанрове. Творческият екип е заложил на атракцията, музиката, песните, танците, пантомимата, цирка, кабаретните номера. Няма да липсват драматизъм и романтика, както и пищна карнавална атмосфера, пресъздадена от артистите. В рамките на представлението, което е около час и 40 минути, те ще сменят 50 костюма, направени специално за "Декамерон".

След Нова година търновският театър веднага започва работа по ново класическо оперетно заглавие - "Веселата вдовица" на Лехар. През следващата година ще бъдат отбелязани и два юбилея - 60 години професионален театър и 40 години от създаването на МДТ. Двете годишнини ще бъдат чествани с концерт-спектакъл в края на април - началото на май, уточни директорът на театъра Васил Вълчев.