/ ThinkStock/Getty Images
По случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври, който тази година се отбелязва под мотото „Статистиката днес, за по-добро бъдеще“, НСИ представя актуализираната дигитална публикация Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет 2018.

Статистиката може да помогне за по-добро разбиране на разнообразието и характеристиките на живота на европейците, като се подчертаят сходствата и различията между жените и мъжете. Това е целта на дигиталната публикация Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет 2018, подготвена от Евростат - статистическата служба на Европейския съюз, в сътрудничество с националните статистически институти на държавите - членки на ЕС, и на страните от ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия).

ЕС работи за европейска студентска карта до 2021 г.

Публикацията дава информация за различни важни събития като тръгване на училище, напускане на дома на родителите и започване на работа, сключване на брак, отглеждане на деца, пенсиониране... Когато става дума за образование, заетост, кариера и доходи или грижи за децата, здравни, хранителни, културни, спортни и интернет навици, има големи различия в начина на живот на жените и мъжете както в една страна, така и между отделните държави в Европа.

Статистическата информация е представена по лесно разбираем начин чрез кратки текстове, графики и интерактивни инструменти за визуализация. На читателите се предоставя и възможност да проверят знанията си, като отговорят на въпросите от теста.
 
Дигиталната публикация включва три раздела:

Живот, съзряване, остаряване... 
Този раздел се фокусира върху демографското развитие и здравето, продължителността на живота, съжителството между двата пола и самооценката на здравето. Представени са интересни статистически данни - например, че в ЕС жените напускат дома на родителите си средно две години по-рано от мъжете (съответно на 25 и 27 години), самотните майки са седем пъти повече от самотните бащи или че мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като добро за разлика от жените. Данните показват, че въпреки различията мъжете и жените в Европа са удовлетворени в еднаква степен от живота си.  

Учене, работа, възнаграждение на труда... 
Разделът включва данни за образователното ниво, съвместяването на професионалния и семейния живот, работата на пълен и непълен работен ден, безработицата, разликата в заплащането при жените и мъжете и т.н. Обръща се внимание не само на структурните различия, но и на неравенството между двата пола. Интересно е, че по-голям дял от жените (33%) в сравнение с мъжете (30%) в ЕС са с висше образование, а също и че колкото повече деца имат, толкова по-голяма е разликата между коефициентите на заетост на жените и мъжете. Освен това жените печелят с 16% по-малко от мъжете в ЕС, а сред ръководителите има два пъти по-малко жени отколкото мъже.
 
Хранене, пазаруване, сърфиране в интернет, общуване... 
Този раздел е посветен на храненето и социалните навици, дейностите през свободното време и онлайн заниманията. Жените в ЕС използват интернет по-малко отколкото мъжете (79% от жените на възраст между 16 и 74 години са използвали интернет поне веднъж седмично през 2017 г. в сравнение с 82% от мъжете на същата възраст). Когато разглеждаме за какво се използва интернет, делът на жените в ЕС, които четат новини онлайн, е по-малък в сравнение с този на мъжете (70% от жените и 75% от мъжете, използвали интернет през последните три месеца на 2017 г.), както и делът на жените, които извършват интернет банкиране (60% от жените и 63% от мъжете). Няма голяма разлика при използването на интернет за изпращане и получаване на електронни съобщения (86% от жените и 87% от мъжете), докато при използването на интернет за телефонни разговори (по 46% от жените и мъжете) и търсене на работа (по 20% от жените и мъжете) и двата пола използват интернет еднакво. От друга страна, по-голям дял от жените са използвали интернет за участие в социалните мрежи (67% от жените и 63% от мъжете).