Четири европейски страни показаха коледните си обичаи
Четири европейски страни показаха коледните си обичаи / DarikNews.bg

Четири европейски култури събраха под един покрив студентите и докторантите от клуб „Старопрестолни етнолози” и Центъра за етнология и културна антропология към Великотърновския университет. В голямата шатра в парк „Марно поле” представители на България, Англия, Германия и Италия показаха типичните за своите страни коледни традиции и обичаи. Събитието се превърна в истински празник за малчугани от търновските  училища, които бяха нетърпеливи да научат любопитни факти за най- светлия празник.

„Идеята ни е децата да видят, че сме единни в многообразието. Целият християнски свят чества Коледа, но всяка страна има специфични обичаи”, каза Илия Вълев, който е част от организаторския екип.

Българските традиции показаха баби от Пушево, които споделиха пред децата обичаите характерни за селото. „Бъдни вечер се свързва с раждането на живота. Особена роля играят младите булки. Най- младата от тях първа опитва от прикадения хляб. Захранва я най- възрастната баба, която нарича за здраве”, разказа Лиляна Павлова. „На този празник слагаме на масата нечетен брой постни ястия като пълнени чушки, сарми, тиквеник, содена питка, ошав, задължително орехи и жито”, допълни Радка Григорова.

Четири европейски страни показаха коледните си обичаи
netinfo

Кътчето на Великобритания грабна детското внимание. За традициите в родната си страна им разказа Таня, която днес живее в Хотница. Усмихнатата англичанка им показа кракер, който представлява картонена кутийка, опакована в лъскава хартия. Подарък, шапка и дори леко стряскаща шега, може да изненада любопитните празнуващи. В Англия се продават луксозни за по 50- 60 паунда, но има и малки, които се харчат за по един паунд. И деца, и възрастни обожават кракерите, увери Таня. „На Колега слагаме на трапезата коледна пуйка, питки, пунш. Има и сладкиш, пълен с плодове. Приготвя се месец преди празника и се напоява с шери”, допълни тя.

Богата украса и много сладки очакваха малчуганите на немското кътче. „Подготовката за Коледа в Германия започва още в края на ноември. Тогава се украсяват улиците, обособяват се коледни базари. Пекат се и сладки с джинджифил и мед. Наподобяват нашите меденки, но са много трайни. Щоленът е коледният хляб, който се приготвя със сушени плодове и специфични подправки”, разказа Каролина Денева, която е прекарала не една Коледа в Германия. Тя показа на децата и специални „адвент” календари, които отчитат всеки ден до най- любимия им празник.

Особено атрактивна бе масата на италианците. Татяна Иванова и нейният съпруг Лино Касети представиха обичая “презепио”, което в превод означава ясла. „Традицията датира от 1223 година. Сан Франческо искал да покаже на миряните по нагледен начин христовото раждане. Отишъл в планината Гречо и с подръчни материали прави възстановка. Днес няма италианско семейство без специално място в дома си за презепио”, каза Татяна. Възстановката е изработена от Лино само за няколко дни. Сръчният италианец използва основно подръчни материали.

Четири европейски страни показаха коледните си обичаи
netinfo