Челни класирания на Европейско първенство си пожела най- добрият млад спортист във В. Търново
Челни класирания на Европейско първенство си пожела най- добрият млад спортист във В. Търново / Дарик нюз, архив
Челни класирания на Европейско първенство си пожела, най- добрият млад спортист във В. Търново
48509
Челни класирания на Европейско първенство си пожела, най- добрият млад спортист във В. Търново
  • Челни класирания на Европейско първенство си пожела, най- добрият млад спортист във В. Търново

На 16 години Апостол Атанасов безспорно е най- успешният млад състезател по ориентиране в България. През тази година той донесе европейска титла за страната, в дисциплината "спринт", от първенството в Чехия. Състезателят на „Трапезица- 1954" спечели четири първи места на Югоизточния европейски шампионат в Македония, бе над всички на държавното първенство за юноши и девойки, взе две първи места и при мъжете. Така съвсем логично Апостол Атанасов бе избран за Спортист на В. Търново до 18 години. Младият ориентировач успешно съчетава спорта с образованието си- ученик е в Американския колеж „Аркус".

- Най- напред честито! Очакваше ли да си № 1 сред младите спортисти на В. Търново?

- Да. Очаквах с оглед на постиженията, които постигнах през годината, въпреки че не знаех какви са резултатите на другите. Все пак през тази година имаше само едно международно състезание, в което не успях да стана първи и то беше веднага след като станах европейски шампион. Тогава емоциите надделяха и не успях да се концентрирам за следващия старт.

- Световното първенство?

- То не ми бе цел, защото научих, че ще ходя на него само няколко дни преди заминаването и се появи като бонус. На него направих добри бягания, но основната ми цел бе да стана европейски шампион и я изпълних.

- Разочарова ли се миналата година, когато не бе избран за №1?

- Да, но във В. Търново има много спортисти и спортове. Разбрах, че това което бях направил аз явно не е било достатъчно, за да ме изберат.

- Т.е. това те амбицира да бъдеш по- настойчив в подготовката и представянето си през новия сезон?

- Амбицира ме идеята да стана първи в Европа и да покажа, че тук някъде на Балканите има човек, който е над всички останали.

- Титлата обаче вече те задължава?

- Освен, че ме задължава ме и амбицира още повече. Видях, че не е толкова страшно Европейското първенство и догодина мога да се боря не за едно добро представяне, а за две и повече.

- Предстои ти да стартираш при по- големите до 18 години?

- Там има много силен спринтьор от Полша, с който очаквам да водим яростна битка. Той е ставал вече три пъти европейски шампион- два пъти на спринт и веднъж на дълга дистанция. Ще е много трудно, но ще дам всичко от себе си.

- Спринтът ли е основната ти дисциплина в ориентирането?

- Представям се добре на дълга и средна дистанция, но в момента наистина в спринта съм най- добър.

- Какво отличава спринта?

- Протича много бързо, изисква много голяма концентрация и бързо мислене. Там буквално за няколко десети от секундата трябва да се вземат много важни решения, като една грешка води до половин минута и повече по- дълго бягане.

- Каква бе отминаващата 2011 г. за теб?

- Много успешна година за мен, постигнах целите, които си бях поставил, нямах почти никакви контузии или сериозни заболявания.

Основните състезания бяха европейското първенство в Чехия и Югоизточният шампионат в Македония. От двете състезания спечелих пет златни медала. В България успях да спечеля почти всички държавни титли, като само на дългата дистанция при мъже- 20, останах втори на 5 секунди от първото място. Показах това, което мога и постигнах това, което исках.

- Как влияе спортът на училището?

- Малко ми е сложно, защото вече втора година ми се налага да тренирам само вечер, понеже съм ангажиран доста в училище. Миналата година ми беше по- трудно, пред тази вече съм свикнал и за момента успявам.

- Успяваш ли да си подредиш приоритетите?

- Общо взето успявам. Понякога ми се случва да се разконцентрирам, да ми писне и да зарежа всичко, но после се стягам и наваксвам.

- На 16 години човек не се вълнува само от училище и спорт. Ти от какво друго се интересуваш?

- Аз съм много запален по спортовете и се интересувам от колоездене, биатлон, ски- бягане.

- Ще стартираш ли и в ски- ориентирането?

 - Но не съм добър със ските. Ходя на ски само за забавление и разтоварване. Не мога да кажа, че предпочитам алпийските ски пред бегачките, но по- високите скорости ми доставят по-голямо удоволствие.

- Как си налагаш да спазваш режим? Не излизаш ли с приятели, не ти ли се закъснява?

- Да, има и такива моменти, но имах цяло лято на разположение за това. Сега не сам стигнал до етапа да не ми се ходи на училище или да не ми се прави нищо. В момента съм концентриран върху моята подготовка и амбициите за догодина. Иначе не пуша, а алкохол само на Нова година с приятели. Тогава не може по друг начин. Считам, че съм си изработил режим.

- Има ли условия във Велико Търново за твоя спорт?

- Да, има. На Картала има пътеки, които водят до Преображенския манастир и до Самоводене, освен това има и на Света гора, и на Пишмана. Общо взето, навсякъде може да се бяга.

- На кого дължиш успехите?

- На семейството и на личния ми треньор, който макар и от дистанция, ми праща планове и осъществява някакъв контрол върху моята подготовка. Това е Краси Данаилов от Благоевград, с него работим дълго време.

- Какво очакваш от следващата година в спортен план?

- Очаквам една много трудна година. Ще се опитам да направя две класирания в тройката на европейското, а на младежкото световно в Словения да вляза в „А" финал на средна дистанция и да направя добри бягания на останалите дистанции.

- Какво си пожелаваш за следващата година?

- Две класирания в тройките на европейското и добро представяне на младежкото в Словения.

Интервюто с Апостол Атанасов можете да чуете и в звуковия файл.