Чанта за оцеляване и зареден мобилен телефон помагат при наводнение
Чанта за оцеляване и зареден мобилен телефон помагат при наводнение / DarikNews.bg
Чанта за оцеляване и зареден мобилен телефон помагат при наводнение
50608
Чанта за оцеляване и зареден мобилен телефон помагат при наводнение
  • Чанта за оцеляване и зареден мобилен телефон помагат при наводнение

При възникване на опасност или започнало наводнение незабавно позвънете на тел. 112. Съобщете вашето име, кажете какъв е проблемът /наводение, залети площи/, има ли пострадали или застрашени хора. Посочете адрес /град, населено място,  квартал,  улица, №,  близка пряка/ и не затваряйте телефона преди оператора.

При липса на телефон, предупредете в общината или в кметството на най-близкото населено място, както и намиращите се в близост хора. Това са част от„Правила за поведение и действие при наводнение", изпратени днес до медиите от областния управител доц. Пенчо Пенчев.

Решението е взето съвместно с шефа на Областната дирекция на МВР във В. Търново комисар Живко Коцев на базата на писмо от вътрешния министър Цветан Цветанов. Целта е правилата да стигнат до колкото се може повече хора и те да знаят как да действат в случай на бедствие.

Хората трябва да знаят дали домовете или стопанските им постройки са в заливните зони на реките. Ако е така, проиграйте предварително начините за евакуация със семейството си. Подгответе си „чанти за оцеляване", в които да има храна, вода, топли дрехи, фенерчета, кибрит, резервни батерии, зарядно за телефон... Не пресичайте бързо течащи води пеша или с автомобил, изтеглете се на високи места или на горните етажи на домовете, изключете ел.- захранването и газта, пише в указанията.

Повече за правилата за поведение при новоднение, чуйте от офицера от резерва подполковник Енчо Митев- специалист по защита на населението при бедствия и аварии в Областна администрация.

Пълният текст на указанията за действие при опасност от наводнение може да намерите на сайта на Областна администрация- В. Търново.