БСП В. Търново излезе с позиция по казуса с гората на Картала
БСП В. Търново излезе с позиция по казуса с гората на Картала / netinfo
Общинския съвет на БСП във Велико Търново е против изсичането на боровата гора в квартал “Картала”, съобщи Мариана Бояджиева. Общинският лидер на социалистите информира, че Комисията по местна политика е представила доклад, в който са изложени събитията от сключването на договор за наем от страна на община В. Търново на така нареченото “нафтено стопанство” на 3 декември 1998 година до започналото преди месец изсичане на масива. Според изводите от доклада основната отговорност е на кмета д- р Румен Рашев и на общинската администрация, които не са направили необходимото, за да защитят интересите на гражданите на В. Търново. За хронологията на събитията, действията и бездействието, чуйте повече в прикачения файл от председателя на комисията по местна политика към Общинския съвет на БСП- юриста Николай Илчев .

По нататък историята е добре позната. През лятото на 2005 г. тогавашния Общински съвет гласува замянка на недвижими имоти общинска собственост, сред които и боровите масиви в квартал “Картала”, срещу “нефтеното стопанство” и дълга от наеми достигнал с лихвите 370000 лева. По- късно парцелите са продадени, сменено е предназначението на земята, а от месец граждани се мъчат да спрат изсичането на дърветата.
Общинският съвет на БСП възлага на съветниците от квотата на социалистите в местния парламент съвместно с други парламентаристи да сезират компетентните органи за цялостна проверка на бездействието на кметската администрация.