Болници за долекуване ще има в Елена и Полски Тръмбеш
Болници за долекуване ще има в Елена и Полски Тръмбеш / Sofia Photo Ahency

С 358 легла ще разполага болницата във В. Търново според проекта за здравна карта, изготвен от специализирана комисия към Областна администрация. Техния брой е намален с 37.

Съкращава се изцяло физиотерапевтичното отделение, но дейността остава. Намалени са леглата и в хирургията, съдовата хирургия, ортопедия и очно отделение.

Според предложението за здравна карта в болницата трябва да продължи да работи отделението " Уши, нос, гърло." Болничното заведение трябва да се погрижи за неговото възстановяване и назначаване на лекари.

В горнооряховската общинска болница от 274 остават 206 легла. В Свищов намалението е от 140 на 130 легла в болницата, а в Павликени - от 150 на 82 легла. Що се отнася до стационарите в П. Тръмбеш и Елена, предложенията са те да се преобразуват в болници за долекуване.

Проблемно е лечебното заведение в П. Тръмбеш, което на практика се самозатвори и в момента не функционира. Диспансерите вече са специализирани болници и центрове, като промените са съобразени с новия Закон за лечебни заведения и бяха гласувани от Общинския съвет във В. Търново.