БНБ: Лихвите по кредити и депозити ще се понижават плавно до края на годината
БНБ: Лихвите по кредити и депозити ще се понижават плавно до края на годината / Sofia Photo Agency, архив

Забавяне на темповете на дефлация и дори връщане на тенденцията на ръст на индекса на потребителските цени, плавно понижаване на лихвените проценти по кредити и депозити, както и слабо повишаване на потребителското търсене, прогнозират от БНБ. Очакванията на централната банка се базират на анализи от първата половина на годината, публикувани в тримесечното издание „Икономически преглед" на институцията, публикувано през август.

От БНБ очакват дефлацията да продължи да се забавя през третото и четвъртото тримесечие на 2015 г. и към края на годината да се формира тенденция към нарастване на потребителските цени на годишна база. Влияние за това ще окаже главно повишаването на международните цени на храните и петрола в евро.

Прогнозата е инфлацията през третото тримесечие на годината да бъде в диапазона между минус 1 и минус 0.1 на сто, а в периода октомври-декември между минус 0.8 и 0.4 процента.

Основните рискове за реализиране на прогнозата са свързани главно с възможността цената на петрола да не последва очакваната тенденция към повишение, при което инфлацията ще бъде по-ниска от прогнозираната.

Допълнително поевтиняване на някои стоки и услуги може да се очаква в резултат от понижението от КЕВР на цената на природния газ през третото тримесечие на годината. Същевременно възможно повишение на регулираната цена на електроенергията за домакинствата и/или фирмите през следващите месеци е предпоставка за по-бързо от очакваното свиване на дефлацията.

От централната банка очакват през третото и четвъртото тримесечие на 2015 г. потребителското търсене да нараства сравнително слабо, нормата на спестяване на домакинствата да остане висока, а предлагането на труд - сравнително ниско. Рисковете пред тези прогнози са балансирани и са свързани с фактори, които биха повлияли върху потребителското доверие като заетост и доходи от труд.

Лихвените проценти по депозити и кредити у нас продължиха низходящата си динамика, отразявайки тенденциите на междубанковия паричен пазар и високата ликвидност в банковата система, обобщават от финансовата институцията тенденциите от първата половина на годината. И очакват през второто шестмесечие на 2015 г. лихвените проценти по депозити и кредити да продължат плавно да се понижават.

Въз основа на подобряването на ситуацията на пазара на труда и повишаването на доверието на потребителите може да се очаква частното потребление да продължи да нараства на верижна база през третото и четвъртото тримесечие на 2015 г.

От БНБ предвиждат частните инвестиции да нарастват с умерени темпове в условията на положителни нагласи и очаквания на бизнеса, както и при високото ниво на натоварване на производствените мощности в промишлеността. Правителственото потребление се очаква да нараства със слаби темпове през втората половина на 2015 г. Износът и вносът на стоки и услуги се предвижда да нарастват със слаби, но сходни темпове. При описаната динамика верижният растеж на БВП се очаква да се забави слабо през третото и четвъртото тримесечие на 2015 г. спрямо наблюдавания през първото тримесечие на годината.