Бизнесът на Лугано с интерес към съвместни проекти с Велико Търново
Бизнесът на Лугано с интерес към съвместни проекти с Велико Търново / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Делегация, водена от кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, бе на двудневно посещение в град Лугано по покана на Нейно превъзходителство Меглена Плугчиева – извънреден и пълномощен посланик на България в Швейцария и Лихтенщайн. В рамките на визитата делегацията проведе среща с кмета на Лугано –Марко Борадори и представители на общинската администрация в града.

„Изключително сме благодарни, че днес сме Ваши домакини в Palazzo Civico, историческата сграда на нашия град и седалище на Община Лугано”, изтъкна в своята реч Марко Бародори и отбеляза, че посещението е от особена значимост, тъй като подчертава задълбочаването на отношенията между Лугано и България. Той заяви още, че старата българска столица е много популярен и атрактивен град със своето богато културно- историческо наследство, развити туризъм, култура и изкуства, както и с големите си академични общности.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за ползотворен обмен и
сътрудничество, по-специално в областта на икономиката, туризма и културата.
Велико Търново представи своята достойна  кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 г. В рамките на срещата бе обсъдена възможност за сътрудничество между университетите, но не само на академично ниво, а и в подкрепа на бизнеса на двата града. Домакините бяха запознати с историческият и икономически профил на Велико Търново и бе постигнато споразумение подробният анализ на малките и средни предприятия на територията на Велико Търново да бъде представен на вниманието на Джорджо Марик – началник на отдел „Икономическо развитие“ в община Лугано.В подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска културна столица 2019 на фасадата на сградата на общинската администрация до знамето и герба бе закичена двуметрова мартеница, която се радваше на изключителен интерес от гражданите на швейцарския град.

Водената от Даниел Панов делегация взе участие и в приема, организиран от Посолството на Република България по случай Националния празник 3 март. На събитието присъстваха представители на бизнеса, науката, културата. Те имаха възможност да се запознаят с историческото и културно наследство на Велико Търново от рекламните материали, както и да станат част от инициативата “Мартеница- българският символ в Европа”, в подкрепа на кандидатурата ни за ЕСК 2019, закичвайки на реверите си специално изработените за целта бяло-червени символи на здравето.

Наред с възможностите за сътрудничество в областта на културата и изкуството, бе обсъдена и възможност за сътрудничество в областта на биопроизводството растителни и животински продукти, както и възможността за партньорски проекти в областта на електрониката и високите технологии.По покана на кмета Даниел Панов  се очаква  официална делегация, водена от Кмета на Лугано- Марко Бародори и представители на местната Търговско- промишлена палата, да посети Велико Търново през месец юни тази година.