Бербатов, Константинов и Гърдев в битката за „Мъж на годината
Бербатов, Константинов и Гърдев в битката за „Мъж на годината / netinfo
Футболистът Димитър Бербатов, волейболистът Пламен Константинов и режисьорът Явор Гърдев са номинираните (по азбучен ред) за „Мъж на годината". За първи път престижният конкурс, който има 17-годишна история, се организира от „Дарик". Досега класацията се правеше от списание „Клуб М". Вече започна и гласуването за тримата номинирани на специално създадения сайт www.manoftheyear.bg.

25 дни ще продължи гласуването. Почти през цялото време посетителите на сайта ще могат да следят временната позиция на тримата мъже в класацията, която ще се обновява на всеки седем дни. Четири дни преди края на гласуването позициите ще се нулират. От 27 октомври никой няма да знае кой е временният водач в конкурса „Мъж на годината". Името на победителя ще бъде обявено на 10 ноември. Церемонията по награждаването му ще е в началото на декември във Военния клуб в София.

118 мъже бяха предложени за „Мъж на годината", като в номинациите участваха едни от най-авторитетните журналисти от цялата страна. Първата десетка се допълва, по азбучен ред, от Вили Казасян, Георги Китов, Георги Първанов, Григор Димитров, Даниел Вълчев, Йордан Йовчев и Стефан Данаилов.

В класацията попаднаха и малко популярни мъже, направили впечатление с мъжките си постъпки - полицаят Виктор Янев, който спаси 20-годишната Ангелина от самоубийство в столичния квартал „Дружба" или пък Анатоли Александров - мъжът, измъкнал продавачка от горящ магазин в Плевен.

Гласове има и за архитект Георги Янев, който с разкритията си даде началото на корупционния скандал във фонд „Пътища", довел до редица арести. За малко в десетката щеше да влезе бизнесменът Петър Христов, който помага финансово за лечението на Мануела Горсова, пострадала при катастрофата, причинена от Максим Ставийски.

Точки събра дори вицепремиерът Меглена Плугчиева – не на шега, а като потвърждение на факта, че в обществения живот тя се държи много по-мъжки от други мъже.

Досега класацията „Мъж на годината" са оглавявали: Желю Желев (1990 и 1992 г.), Филип Димитров (1991 г.), Емил Костадинов (1993 г.), Христо Стоичков – (1994 г.), Стефан Софиянски (1995 г.), Петър Стоянов (1996 и 1997 г.), Иван Костов (1998 г.), Кирил Войнов (1999 г.), Таню Киряков (2000 г.), Слави Трифонов (2001 г.), Бойко Борисов (2002 и 2006 г.), Георги Първанов (2003 г.), Йордан Йовчев (2004 г.), Цонко Цонев и Веселин Топалов ( 2005 г.).

За да запази традицията Дарик ще присъди тази година и отличието „Мис ТВ чар". За първи път ще бъдат връчени и няколко допълнителни награди – „Най-добре облечен мъж`08", „Баща на годината", „Рицар на годината", „Завръщане на годината", „International man". Ще има и т.нар „Специална награда на Дарик".

Всичко за конкурса можете да прочетете на www.manoftheyear.bg. Там можете да гласувате и за един от тримата номинирани. Любопитно е, че сред тях, едва за втори път в историята на конкурса, няма политици.