Баща и син Букай очаровани от В. Търново, публиката ги посрещна на крака и с фолклорни ритми
Баща и син Букай очаровани от В. Търново, публиката ги посрещна на крака и с фолклорни ритми / DarikNews.bg

Залата на Музикално-драматичния театър във Велико Търново се оказа тясна да побере стотиците почитатели на прочутия аржентински писател Хорхе Букай, дошли за среща с него и сина му Демиан. Дългоочакваните гости бяха посрещнати на крака и с аплодисменти от великотърновската публика. Световноизвестните аржентински автори и психотерапевти Хорхе и Демиан Букай са на турне у нас, за да представят новите си книги "20 стъпки напред" и "Погледни отново", издавани от Издателска къща "Хермес". Старата столица е сред трите български града, които писателите ще посетят, за да се срещнат лично със своите почитатели в рамките на съвместната им премиера под мотото "Нека ни разкажат".

Снощи Велико Търново изненада приятно своите гостите с изпълнения на фолклорен ансамбъл "Искра", а баща и син Букай дори импровизираха стъпките на Северняшко право хоро. Двамата споделиха, че много обичат българската фолклорна музика, а Велико Търново е невероятен град с уникални хора и атмосфера. Градът е избран от организаторите заради славното си минало, красотата, историческите забележителности и младите хора, които живеят тук. Демиан идва за първи път в България, докато Хорхе е гостувал три пъти през последните шест години, но за първи път е в старата столица.

„Очаровен съм от вашия град", каза 64-годишният Хорхе и благодари на български език на публиката, препълнила залата. Аз разказвам истории от 30 години и това е много важно в моя живот, сподели известният аржентинец. Той подчерта, че много се гордее със сина си, който е поел по неговия път, но е доразвил тази енергия и творчество по свой собствен начин. България е първата страна в чужбина, в която излиза дебютната книга на Демиан „Погледни отново". Това не е книга, която ти казва какво да правиш, но те кара да се замислиш, да погледнеш нещата от друг ъгъл и сам да вземеш решение, разказа младият автор.

Двамата писатели разкриха, че в момента работят върху обща книга, посветена на отношенията между баща и синове. Повече от два часа и половина сладкодумните аржентинци споделяха случки от своя живот и практиката си на психотерапевти. Преливайки един в друг, баща и син Букай показаха нагледно, че са добри разказвачи на истории за приятелството, за семейните отношения, за любовта и щастието. Очарованите зрители имаха възможност да задавт и въпроси към писателите, на които те словоохотливо отговаряха. Малко момиченце попита какво е да си писател, на което 35-годишният Демиан обясни, че неговата работа като такъв е просто да кара хората да мислят.

На финала на срещата двамата Букай обещаха да не си тръгнат от залата, докато и последният им почитател не получи личен автограф от тях. Огромна опашка от желаещи с книги се изви търпеливо да чака, а раздаването на автографи продължи с часове.