Бадминтонът осъди община В. Търново
Бадминтонът осъди община В. Търново / Дарик нюз

 

Върховният административен съд прекрати делото по жалба на Община В. Търново срещу решението на Комисията за защита от дискриминация в полза на клуба по бадминтон, съобщи президентът му инж. Димо Димов. "Седмо отделение на ВАС, с председател Диана Добрева оставя без разглеждане жалбата на кмета Румен Рашев срещу нас и постановява да ни бъде предоставена зала за тренировки. Общината имаше седемдневен срок да оспорва отново, но не го е направила и сега чакаме шефът "Спортни имоти" ООД Пламен Колев да ни настани в зала "Сава Величков", информира още инж. Димов.

Той припомни, че на 9 март тричленен състав на Комисията за защита от дискриминация постанови, че срещу него е налице дискриминация по признак "обществено положение". В края на миналата година Димо Димов пусна жалба, в която описа че от 2003 г. на сам клуба му е без зала и че община В. Търново и Местният парламент дискриминарат бадминтона в сравнение с другите спортове. В изложението, той посочи още, че му е била отредена за тренировки зала "Сава Величков" в Радиотехникума във В. Търново, но веднага след като е ремонтирана е предоставена само на хандбалните клубове "Етър- 64" и "Боляри". Тогава Общината не прие присъдата на КЗК и обжалва пред ВАС. Димо Димов добави, че сега ще търси и финансово обезщетение от администрацията, тъй като през седемте години, в които е без зала е претърпял сериозни загуби. "Бадминтон скуош клуб В. Търново се издържа на базата на резултатите си, не събира такси от децата и няма спонсори. Вследствие на това, че ни оставиха на улицата се разделихме с водещи състезатели, преминали в други клубове, за да има къде да тренират, които с успехите си ни носеха солидни приходи от Министерството на спорта и общинската субсидия за спорта. Ще изчисля сумата и ще я поискам от Общината, защото става дума за десетки хиляди левове", коментира Димо Димов.

Управителят на Общинско предприятие "Спортни имоти" Пламен Колев заяви, че е изпълнил издаденото му задължително предписание да предприеме ефективни мерки за предотвратяване на формите на дискриминация. „Заповедта ми е издадена в посочения от Комисията срок", коментира той. Той обаче няма да предприеме мерки за настаняване на бадминтона в зала „Сава Величков", тай като решението не го задължава. Според него залата е публична общинска собственост и само Местният парламент има право да се разпорежда с нея. В случай, че Общинският съвет му разпореди ще настани бадминтона, а и който и да е друг спорт, в съоръжението.