Bezdomnik
Bezdomnik / netinfo
8 532, 68 лв. е струвал на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица здравно неосигуреният пациент Румен Илиев, който бе спасен от лекарите от измръзване. Той бе приет в лечебното заведение след като бе живял в заледен фургон и се хранил 2 седмици само със сняг.
 
В сумата, похарчена за Илиев, са включени трите операции, по време на които бяха ампутирани пръстите и част от ходилото на краката му, последващо лечение, превръзки, както и стойността на леглодните, прекарани в стационара, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов..

Илиев бе приет на 18 януари  и е изписан на 16 февруари. Междувременно бе задвижена процедура за издаване на решение от ТЕЛК, в резултат на което той вече е настанен  в Дома за възрастни хора с увреждания в Горски горен Тръмбеш в Община Горна Оряховица. Мъжът  ще има право на инвалидна пенсия.

400 лева ще бъдат възстановени от похарчените средства за несретника, обясни още  д-р Иванов. Те ще бъдат преведени от социалното министерство на РЗОК и изплатени на лечебницата заради клинична пътека № 235- оперативно лечение на поражения, предизвикани от ниски температури /измръзване/.

Историята на бездомника, който бе спасен от бяла смърт, трогна десетки българи, след като бе публикувана в различни медии. По сметката на болницата са били преведени около 600 лева от фирми и частни лица. Лекар от друго лечебно заведение  е изпратил още 500 лева за Румен Илиев.