/ ThinkStock/Getty Images
В периода 13-15 август, в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално-предавани инфекции 2017 г. - 2020 г., Регионална здравна инспекция-Велико Търново проведе поредната лятна АНТИСПИН кампания под мотото „Ваканция без риск - за да изживееш най-страхотното лято!”.

Кампанията имаше цел да насочи вниманието на обществото към проблема СПИН и рисковото сексуално поведение, да повиши обществената осведоменост относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и сексуално-предавани инфекции, както и да мотивира хората за грижа и отговорност към собственото им здраве. 

Започва лятната Национална антиспин кампания

По време на кампанията, проведена в градовете Горна Оряховица, Павликени и Полски Тръмбеш, всички желаещи граждани бяха изследвани консултирани от екипите на: кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН и кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушене на РЗИ. 

За трите дни на кампанията, в мобилния кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН, бяха изследвани и консултирани общо 71 граждани, резултатите на които са отрицателни. 

550 души са преминали през КАБКИС от началото на годината

Извършени бяха консултации за отказване от тютюнопушене и спирометрии на бивши и настоящи пушачи от трите населени места. От общо изследваните 61 лица (39 жени и 22 мъже) 7 са с рестриктивно-обструктивен вентилаторен синдром и са насочени за допълнителни консултации при личния лекар или пулмолог.
 
В рамките на кампанията бяха проведени забавни игри по теми, свързани със сексуално-предаваните инфекции и най-разпространените митове и твърдения за ХИВ/СПИН, и раздадени 366 презерватива и 375 броя здравно-образователни материали по темата (5 заглавия).