65 училища кандидатстват по програма Успех за извънкласни дейности
65 училища кандидатстват по програма Успех за извънкласни дейности / DarikNews.bg, архив
65 училища кандидатстват по програма "Успех" за извънкласни дейности
49150
65 училища кандидатстват по програма "Успех" за извънкласни дейности
  • 65 училища кандидатстват по програма "Успех" за извънкласни дейности

65 училища от Великотърновска област са подали проекти за участие в мащабната програма на Министерството на образованието, науката и младежта - "Успех". Те са сформирали 403 групи, в които ще бъдат заети 4615 ученици. Парите, които ведомството е заделило за програмата, са повече от 30 млн. лв. Целта е тя да осмисли свободното време на децата и да сведе до минимум техните отсъствия.

22 групи е заявило ръководството на СОУ „Вичо Грънчаров" в Горна Оряховица и това е най-активното училище, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева. Тя събира проектните предложения на учителите и директорите до миналата седмица, когато изтече и последният срок за участие в програмата. Професионалната гимназия по туризъм „Васил Берон" във Велико Търново е заявила 19 групи, ОУ „Бачо Киро" в старата столица и СОУ „Цв.Радославов" в Свищов са другите активни училища с по 17 групи.

12 са направленията, по които учителите могат да събират групи. Най-голям интерес има към сферата, свързана с творческите изяви на децата. 67 са общо групите, в които учениците ще могат да се занимават с рисуване, театър, музика. Направлението „Здравословен начин на живот" държи второ място според желанията на учениците в областта. Там групите са 55. В 60 групи са събрани момчетата и момичетата, които пък искат да развиват комуникативните си способности по роден или някакъв чужд език. Министерството е предложило на учителите да занимават децата с природо-математическите науки, хуманитарни науки, здравни дейности.

По 185 лв. на ученик ще дава образователното ведомство. Групите могат да бъдат минимум с по шест деца и максимум 15. Всеки ученик над тази цифра може да участва в съответния клуб или кръжок, но без финансиране от министерството. „Голяма част от училищата са решили да направят групите си така, че те да работят през ваканциите. Става дума за организирането на лагери и скаутски занимания, което ще заведе учениците сред природата", обяснява инж. Личева и допълва, че в тези занимания са се включили 550 деца от всички възрастови групи.

Според условията на програмата едно дете има право да избере да участва само в една група. Така реално могат да бъдат отчетени заетите в извънкласните дейности ученици. Особено тези, които имат натрупани над 100 отсъствия.

Шест училища в областта изобщо не са проявили интерес към програмата "Успех", показва справката на инспектората. Две от тях са в община Елена - в селата Майско и Константин. Те нямат право да се борят за финансиране по този проект, защото вече участват в такава общинска програма. „Няма оправдание обаче за останалите, а те са основното училище в с. Крушето, община Горна Оряховица и в община Полски Тръмбеш - началните училища в Орловец и Куцина", посочи инж. Розалия Личева. Тя обяснява нежеланието на учителите да се ангажират с факта, че децата и в двете школа са не повече от 30. Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика „Буров" в Горна Оряховица е другото училище, което не е подало проекти за одобрение.

Чуйте Розалия Личева в звуковия файл.