Зам.-министър Деница Николова дава старт на "ИНТЕРРЕГ 2020" от Хасково
Зам.-министър Деница Николова дава старт на "ИНТЕРРЕГ 2020" от Хасково / Darik News, архив
58% от бюджета на ОП „Региони в растеж“, който е малко над 3 млрд. лева, е договорен с бенефициентите. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Бенефициенти по програмата са общините, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерство на образованието и науката. В рамките на сключените договори, ще се осъществяват мерки за подобряване на градската среда в общините, за енергийна ефективност на сградите общинска собственост и на многофамилните жилищни сгради. Деница Николова обясни, че са предвидени и мерки в областта на социалната инфраструктура – изграждане на приюти за бедни и бездомни хора. "Подкрепяме и мерки, свързани с културната инфраструктура, които са чрез нисколихвеното кредитиране“, допълни зам.-министърът.

В рамките на ОП „Региони в растеж“, Агенция „Пътна инфраструктура“  има договорени близо 250 млн. лева, от общо 300, с които те разполагат. Средствата ще бъдат отделени за рехабилитация, ремонт и реконструкция на първи и трети клас пътна мрежа. Също така средства ще получат и над 100  професионални гимназии. Към настоящия момент предстои те да бъдат ремонтирани, за да може до 15 септември материалната база в тези учебни заведения да бъде обновена.

Деница Николова каза още, че  бюджетът на Фонда за градско развитие по ОП "Региони е растеж" е 370 милиона лева. Финансовият ресурс ще се разпределя под формата на нисколихвено кредитиране. Министерството предоставя средствата на „Фонд мениджърът за финансови инструменти в България“.

„Това е едно държавно търговско дружество, което генерира целия ресурс, както от нашата оперативна програма, така и от други оперативни програми като „Развитие на човешките ресурси“, "Конкурентоспособност“, а в бъдеще евентуално и Програмата за развитие на селските райони. Този целият акумулиран ресурс се разпределя към подфондове, които ще избират проектите и ще предоставят нисколихвеното кредитиране към вече крайните ползватели. Специфичното за този тип финансиране е, че може да се финансират не само общини, както беше по ОП „Регионално развитие“ в предходния програмен период, а чрез този механизъм ще можем да привличаме и бизнеса. Също така бихме могли да стимулираме и публично-частното партньорство“, посочи Деница Николова.

Проектите, които ще се изпълняват са в сферата на  енергийната ефективност, санирането на еднофамилните жилищни сгради и студентските общежития, както и мерките за подобряване на градския транспорт чрез обновяване на подвижния състав от превозни средства, с които разполагат общините. Финансирането е насочено и към кино зали и атракциони с много висок обществен интерес.

„Генерирането на приходите не е чак толкова голям, че да може това да  се приеме като един стандартен бизнес проект, който да бъде кредитиран при стандартните условия на банките и на банковия сектор. Приходите са лимитирани от гледна точка на възможности. От друга страна обаче социалният ефект, който ще получим от изграждането на конкретния проект, и като инфраструктура, и като допълващи мерки, ще бъде много висок. Такива са включително и парковите пространства, където генерирането на приходи е ограничено от гледна точка на възможности за атракции в рамките на парка, или заведения за хранене и т.н., но от гледна точка на обществения принос има много висока значимост и за това той би получил финансиране през този механизъм“, посочи Деница Николова.