200 деца от социални домове се изявяват на фестивал в Овча могила
200 деца от социални домове се изявяват на фестивал в Овча могила / Sofia Photo Agency

Областният управител проф. д-р Пенчо Пенчев откри вчера втория национален фестивал на социалните домове, който се проведе под неговия патронаж в СУПЦ „Климент Охридски" в свищовското село Овча могила. Организатор на проявата е сдружение „Поощряване и подпомагане на детски таланти ВЕГА".

Гости на събитието бяха още заместник-областният управител Любомира Попова, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, кметицата на с. Овча могила Нели Великова, директорът на общинската дирекция „Социално подпомагане" Даниела Станкова. Двама представители на президентската институция също уважиха детския празник. Мария Цанкова, главен експерт в президентската администрация, поднесе поздрави и пожелания към участниците във фестивала от името на вицепрезидента Маргарита Попова. В детския празник се включиха близо 200 деца от 21 социални заведения в страната.

Целта на форума е децата в неравностойно положение да покажат своите таланти: певчески, танцувални и рисувателни заложби, да се преодолее тяхната социална изолация и да се възпитат в естетически норми. „Сред днешните участници аз съм убеден, че се крият самородни таланти, даровити малки художници, певци и танцьори", каза в приветсвеното си слово проф. Пенчев. Той получи за подаръци от малките таланти голяма ръчно изрисувана икона на Света Богородица и ръчно изработени плакети.

Много положителни емоции и добро настроение предизвикаха изпълненията на талантливите деца. Те показаха завидни дарби и бяха бурно аплодирани. Всички участници получиха грамоти за участие и плакети. Областният управител зарадва децата с лакомства в края на вечерта.  Гости и участници опитаха от кулинарните изкушения, приготвени пак от възпитаниците на социалните заведения.