18-годишна рускиня стана Мис Фестивал, отличените красавици се метнаха на мощни мотори
18-годишна рускиня стана Мис Фестивал, отличените красавици се метнаха на мощни мотори / снимки: DarikNews.bg, Мариета Стоянова

18-годишната Диана Мелкумян от Русия стана "Мис Фестивал" в тазгодишното издание на конкурса, организиран в рамките на Международния фолклорен фестивал във В. Търново. Красавицата е част от ансамбъла за кавказки танци "Казбек" от град Ставропол. Танцува от четири години, а в момента учи в Медицински колеж.

Общо 14 участнички от пет държави претендираха за титлата "Мис Фестивал". Конкурсът се проведе пред театъра във Велико Търново, където освен групите-участници във фестивала, се събраха и много великотърновци и гости на града.  

Петчленно жури с председател Емил Павлов, директор на Международния фолклорен фестивал, оценяваше красавиците, които дефилириха по главната улица върху червен килим, поръсен с рози и розови листа. Те преминаха през два тура.

В първия претендентките показаха своите национални костюми, а във втория трябваше да изпълнят по една песен или танц, характеризиращи най-добре фолклора на страната им.

Изящното изпълнение на танц с чаши единодушно спечели първото място за младата рускиня от Кавказ. На второ място беше класирана 22-годишната мексиканка Елиса Гарса, а на трето място се нареди Лилия Християн - на 18 години от Молдова.

Журито връчи и награда за най-атрактивен костюм, която отиде при 21-годишната Чих-Юн-Ли от Китайско Тайпе.

Класираната на второ място мексиканка Елиса Гарса

Участничката от Китайско Тайпе с награда за най-атрактивен костюм

Освен корони, ленти и подаръци, за отличените участнички беше осигурена и още една изненада. Красивите девойки се повозиха на мощни мотори, заедно с рокерите от великотърновския мотоклуб "Бед къмпани".

Пет чуждестранни групи и пет български фолклорни състава участват в тазгодишния Международен фолклорен фестивал. Неговото 15-то издание бе открито снощи с дефиле на групите-участници по главната улица на Велико Търново.

Концертната програма ще продължи до 28 юли на главната сцена в парк "Марно поле", където жителите и гостите на града ще могат да се насладят на изпълненията на аборигенска група за традиционни танци от Китайско Тайпе, фолклорна компания от Мексико, индонезийска танцова група, ансамбъл за кавказки танци от Русия и фолклорен ансамбъл от Молдова.

На фестивалната сцена ще се изявят и великотърновските ансамбли "Търновче", "Българче" и "Искра", както и двата горнооряховски състава "Сидер Войвода". Изнесени концерти ще има още в Горна Оряховица, Стражица, Дряново, Разград и Трявна.