15% от бебетата в областта родени недоносени
15% от бебетата в областта родени недоносени / Sofia Photo Agency, архив

Днес е Световният ден на недоносените бебета. Над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година. В България всяко десето дете се ражда недоносено, а бройката от преждевременно родените деца годишно достига 7000. Тревожни са данните от статистики, показващи увеличаване на броя на недоносените с екстремно ниско тегло под 1000 гр. Като недоносено се категоризира всяко бебе, родено преди 37-ата седмица от бременността.

У нас грижата за едно недоносено бебе може да достигне до 2000 лв. на ден. За да се намалят преждевремените раждания и смъртността сред недоносените, както и процентът на уврежданията сред тях, е необходимо да се информират хората и специалистите по този проблем. 

Във Великотърновска област близо 15% от новородените бебета са недоносени. От общо 650 раждания в търновската болница 94 деца са лекувани в неонатологичното отделение, като най-малкото бебе е момченце с тегло 1200 гр. Шест са бебетата, родени от началото на годината, с екстремно ниско тегло под 1 кг, които според изискванията се изпращат за лечение в най-близката университетска болница в Плевен.

Чисто нов дихателен апарат ще получи неонатологичното отделение във В. Търново, закупен със средства на болницата. В момента предстои да бъде доставен и тестван в отделението, след което да бъде закупен и да заработи в помощ на медицинските специалисти още следващия месец.