Златото на траките отново ще превзема Варна
Златото на траките отново ще превзема Варна / netinfo
След уникалната изложба, която събра тракийските съкровища през лятото на миналата година, морската столица отново ще събере ценни тракийски антики.

Варненският археологически музей има идея да събере на едно място непоказвани досега тракийски накити с човешки изображения, както и статуетки на богове от мрамор, злато и сребро, разкри пред Дарик директорът на музея Валентин Плетньов.

Работното заглавие на изложбата е ‘Съкровището на траките. Маски, богове и хора’, като другият вариант за мото на експозицията е ‘Между боговете и хората’.

Гвоздеят този път ще е Бронзовата глава на тракийския владетел Севт Трети, открита край Казанлък. Находката няма аналог и според нумизматите е на стойност около 150 млн. евро.

Има вероятност уникалната антика да бъде видяна от варненци и по-рано от следващото лято, за когато се стяга новата голяма изложба. Бронзовата глава на Севт се очаква да бъде изложена в една от залите на музея през ноември и декември, наред с изложбата от ценни кварцови кристали, открити в рудници в Родопите.

В очакване на новите две експозиции, въпреки първоначално обявения краен срок 30 септември, тазгодишната голяма изложба на Варненския музей ‘Средновековните съкровища’ все още може да бъде разгледана от тези, които не са намерили време и възможност да го сторят.

В началото на идната седмица средновековните съкровища ще отпътуват последователно към музеите в Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Търново, Монтана и Добрич. Там безценните антики ще гостуват по един месец, след което експонатите от пътуващата изложба ще бъдат върнати обратно на обичайните си места – изброените музеи.