Здравната каса клекна за цената на Пет-скенер процедурата
Здравната каса клекна за цената на Пет-скенер процедурата / netinfo

Постигната е договорка със Националната здравно-осигурителна каса за цената на процедурата, извършвана от ПЕТ-скенера, похвалиха се от УМБАЛ „Св. Марина”.
До края на миналата година себестойността на процедурата, поемана от Здравната каса, е била 3000 лв. От тази година цената бе намалена с 1000 лв, което на практика означава, че болниците няма да имат възможност да преглеждат достатъчно пациенти, поясни за Дарик доц. Жанета Георгиева, директор на варненската университетска болница.

След преговори в София, цената вече е коригирана и пациентите могат да бъдат спокойни.

Във връзка с преустановената работа на варненския РЕТ/СТ днес се е провела среща между доц. д-р Жанета Георгиева, изпълнителен директор на университетската болница, проф.д-р Анелия Клисарова, национален консултант по нуклеарна медицина, представители от „МБАЛ –Александровска” ЕАД-София, от една страна и д-р Пламен Цеков – Управител на НЗОК, заедно с директори на дирекции към НЗОК. 
Медиците са обсъдили  цената на процедурата РЕТ/СТ, указана в ПМС № 5/ 2013г.  Един от аргументите на водещите специалисти  от двете лечебни заведения за искане на увеличаване на стойността на процедурата са огромните загуби при реализиране на дейността.

След дискусията цената е коригирана на 2800 лв., което удовлетворява лекарите, а прогнозният обем  е увеличен от 110 на 140 пациенти месечно за всяко лечебно заведение.

Ръководството на МБАЛ „Св. Марина” ЕАД - Варна благодари на НЗОК за взетото решение. Постигнатата договореност ще намали напрежението и ще удовлетвори чакащите онкоболни, се казва в съобщението за срещата в Здравната каса.

РЕТ/СТ в УМБАЛ „Света Марина” ЕАД- Варна ще започне да работи от 25 март, след приключване на техническите тестове.