/ ThinkStock/Getty Images
Заведения по българските плажове не разполагат с необходимата техническа инфраструктура за отвеждане и пречистване на отпадъчни води, констатират проверките на Басейнова дирекция през летния сезон. Сред проблемите ивици във Варненска област са плажовете в квартал „Аспарухово”, в курорта „Св. св. Константин и Елена” и в Шкорпиловци.

Нередности са открити още в зоните за къпане на Дуранкулак, Крапец, Балчик и местност Иканталъка. Областните управители на Добрич и Варна са уведомени за предприемане на действия по компетентност.

Силният вятър по Черноморие наду цената на сафрида

Проверките са установили също, че пречиствателните станции на „Златни пясъци”, Албена, Кранево, Камчия, Шабла, Китен, Приморско, „Елените” и Лозенец работят без изградено третично пречистване за отстраняване на биогенните елементи

През изминалото лято служители на Басейнова дирекция са извършили общо 106 проверки, от които 36 по сигнали за замърсяване на морето. 

Мазутни частици са открити по цялата плажна ивица в районите на ,,Златни пясъци“, Обзор,  Поморие,  Равда, Несебър и на „Каваци“ при Созопол. „Морска администрация” Бургас по сателитни снимки е констатирала предполагаемия нарушител, изхвърлил от трюмовете си отпадъчни води, съдържащи мазут, масла и горива. Замърсяването е на 81 морски мили източно от нос Емине.