Започна обновяването на сгради паметници на културата, три са вече преобразени
Започна обновяването на сгради паметници на културата, три са вече преобразени / снимки: live.varna.bg

Общината е издала 59 указания за временно укрепване на стари сгради – паметници на културата, които са в лошо състояние. Направени са 22 огледа, подготвени са 11 заповеди към собственици с конкретни мерки за съхранение на сградите, съобщи в предаването на Дарик „Зала Пленарна“ главният архитект на общината Виктор Бузев.

Три сгради с преобладаваща общинска собственост вече са обновени. Двете са на кръстовището на бул. „Княз Борис I” с ул. „Шипка“ - №1 и №2. Фасадите и на двете къщи са укрепени, възстановени са скулптурните елементи. При възстановителните работи са използвани само качествени материали, увери архитектът. Реновирана е и къща на бул. "Княз Борис I" №43. И трите са ремонтирани с общински пари.

Започна обновяването на сгради паметници на културата три са вече преобразени
netinfo

В момента най-крещяща нужда от реставриране има сградата на ул. „Преслав“. За нея има поет ангажимент от страна на двамата собственици, които са чужденци. Изготвен е проект и в скоро време трябва да започне ремонтът, обясни Бузев. Там предстои демонтаж на скулптурата на арх. Кирил Шиваров, тъй като е амортизирана и няма да може да се поправи на място. Впоследствие статуята ще се положи на новата фасада, която ще бъде напълно запазена като облик, каза още архитектът. Най-вероятно в задната си част къщата ще бъде съборена и изградена наново. Всички строителни дейности ще бъдат за сметка на собствениците.

Притежатели на стари къщи, които не желаят да се погрижат за тях, могат да се санкционират като плащат данък за сградите. Бузев припомни, че паметниците на културата са освободени от него, за да могат собствениците им да ги поддържат. Когато това не се случва, ще се приложи законът с цялата му тежест, заяви Виктор Бузев. По негови думи общината ще вземе мерки за аварийно обезопасяване на сгради, ако те застрашават живота на минувачите. За целта ще се ползват пари от местната хазна, а администрацията ще си ги търси по съдебен път.

Голяма част от собствениците на стари къщи проявяват разбиране, станали са активни и търсят съдействие от общината, допълни архитектът.

Догодина също предстоят ремонти. Направени са 22 огледа на стари сгради. Резултатите се обработват и до края на годината ще бъдат връчени и заповедите. Продължава и работата по втория етап за определяне охранителните зони към паметниците на културата. Целта е да се направят устройствените планове, което ще даде яснота има ли място за нови сгради в центъра, поясни Бузев, според когото в някои райони ще има възможност за строителство и надграждане. Основно условие обаче е да има силуетни решения за цели квартали.