/ novavarna.net
Общинският съвет във Варна реши да отстрани от поста сегашния шеф на ДКЦ „Чайка“ Александра Манушева и да назначи на нейно място временен управител. До избора на нов началник, здравното заведение вече ще се ръководи от д-р Румен Димов, пише Moreto.net.

Личният лекар, който има и АГ специалност е завършил здравен мениджмънт и ще управлява ДКЦ-то до 90 дни. Очаква се комисия да избере новия управител до началото на февруари. Тя ще се председателства от правоспособния юрист и общински съветник Юлияна Боева.

В състава на комисията по избора освен шефа на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова, трябва да влязат също зам.-шефът на местния парламент, д-р Янко Станев, председателката на здравната комисия доц. Антоанета Цветкова и съветникът от ГЕРБ д-р Веселин Ангелов.

Смяната на д-р Александра Манушева беше гласувана с довод, че сегашното финансово състояние на здравното заведение е изключително тежко.

Припомняме, че на сесията на Общинския съвет вчера независимият съветник Григор Григоров заяви, че бившата поликлиника е на минус 245 000 лева, а шефката управлява без договор. Според него, договорът на управителката е изтекъл през април тази година и в момента статутът й не е съвсем ясен.

Той изрази притеснение, че Диагностично-консултативният център е трябва да бъде обявен в несъстоятелност. По негова информация, натрупаните до момента задължения са в размер на 665 000 лева, от които 329 000 лева са за осигуровки.

Според гласуваното днес решение, кандидатите за шефския пост в ДКЦ „Чайка“, които имат магистърска степен по здравен мениджмънт ще се ползват с предимство пред комисията.