/ Клуб на привържениците на
Общината ще подпомогне честванията по случай 100-годишнината на варненския футболен клуб „Спартак” със 100 хиляди лева. Това решиха съветниците от финансовата комисия. Така местната администрация ще подкрепи спортната емблема на града, обосноваха се общинарите.


Едно от събитията е организиране на футболен мач на „Спартак 1918“ с реномиран европейски отбор, стана ясно на днешното заседание на комисията. Предвижда се също изработване на копие на сребърната Царска купа от 1932 г., когато клубът става шампион на България.

В рамките на честванията ще бъде открита музейна сбирка на стадион „Спартак“, а историята на футболния клуб ще бъде разказана в специална книга. Плановете са тя да бъде издадена в тираж от 5 000 броя, бе съобщено пред членовете на комисията. За юбилея ще се организира също тържество с ветераните и деятелите на футболния клуб и спортните клубове на „Спартак“.  

Отпускането на средства от общинския бюджет за 100-годишнината на „Спартак 1918“ ще е една от темите, които предстои да бъдат обсъдени на утрешното извънредно заседание на Общинския съвет. Тогава съветниците ще вземат окончателно решение дали да се подпомогне финансово футболният клуб.

Кулминацията на честванията ще бъде на 28 август 2018 г., когато се навършват точно 100 от основаването на клуба, носил различни имена във вековната си история.