/ Thinkstock/Getty Images
497 лева в чужбина и 183 лева в страната харчи средно българинът при пътуване с лична цел. Същевременно разходите за професионално пътуване са средно 154 лева в страната и 1099 лева  зад граница. Това сочат данните на НСИ за второто тримесечие на тази година.

От април до юни туристически пътувания са реализирали над 1,1 милиона български граждани на възраст над 15 години. Преобладаващата част от тях – над 83 %, са пътували само в страната, 13.5% - само в чужбина, а 2.9% са пътували както в страната, така и в чужбина.

В сравнение със същото тримесечие на миналата година общият брой на пътувалите лица нараства с 26.5%, като пътувалите само в страната се увеличават с 31.1%, а пътувалите само в чужбина - с 8.9%.

През второто тримесечие на годината най-много туристически пътувания са реализирани от българите на възраст 25 - 44 години (43.5% от всички пътували лица). Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е този дял при лицата на възраст 65 и повече навършени години - 86.8% от пътувалите в тази възрастова група. При пътуванията в чужбина делът на пътувалите лица на възраст 45 - 64 години е най-голям.

По-голямата част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години както в страната, така и в чужбина са били с цел „почивка и екскурзия”, посочени съответно от 45.0 и 71.4% от тях.

При пътуване в страната българинът харчи най-много за храна - 38.2 на сто от всички разходи, докато в чужбина най-много отделя за транспорт - 32.9 на сто, сочи още статистиката.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК