За първи път правят профилактика за подрастващи в онкоболницата
За първи път правят профилактика за подрастващи в онкоболницата / снимка: vnews.bg

Екипът на „Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания д-р Марко А.Марков – Варна” ЕООД разработи програма за профилактика на населението на Община Варна. Тя има за цел ранно диагностициране на онкологични заболявания и е разчетена в тригодишен период от време. В нея се предвижда обхващането на няколко основни рискови групи, при които ранното прогнозиране или диагностициране на наличието на раково образувание би спасило човешки живот и би спестило на държавата и общината бъдещи значителни разходи за лечение. За първи път е предвидено да бъде направена и профилактика сред подрастващите. Програмата за профилактика на СБАЛОЗ – Варна предвижда изследване на предразположение за развитие на рак на маточната шийка сред девойките в училищна възраст.

По предварителни разчети, при одобрение на финансирането на проекта, ще бъдат обхванати над 35 000 души, жители на Община Варна и населените места. Направените финансови разчети показват, че за пълноценно реализиране на програмата са необходими около 1,1 млн. лева годишно. Целевите групи на програмата етап са генетично обременените – всички, които имат в рода си близък с онкологично заболяване. Във фокуса на работа ще бъдат работещите в рискова професионална среда – с опасни вещества, в запрашена и задимена обстановка, стресови професии и др. За първи път ще бъдат обхванати и девойките в предпубертетна и пубертетна възраст. Екипът на болницата е разработил и „минипрограма” за скрининг на онкологичните заболявания сред ромската етническа общност, която към момента сформира основният процент на т.нар. „скрита заболяемост”.

Тригодишната програма предвижда профилактика в няколко основни направления:

Профилактика на рака на млечната жлеза

Ракът на млечната жлеза е най-разпространеното онкологично заболяване с постоянна тенденция на увеличаване броя на засегнатите. В структурата на женската заболеваемост във Варна през миналата година ракът на млечната жлеза е 104,8 на 100 000 спрямо 83,8 на 100 000 през 2010 година. Според статистиката на СБАЛОЗ – Варна, средногодишно новоткритите случаи само на рак на млечна жлеза за Варна са около 250. Болницата предлага в профилактичния пакет да бъдат включени преглед, изследване с мамограф, ехографски преглед и изследване на TM – 15 – 3.

Профилактика на рака на маточната шийка и млечна жлеза

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените, след рака на гърдата. Всяка година в Европа 50 000 жени заболяват от рак на маточната шийка, като живота си губят 25 000. У нас всеки ден от рак на маточната шийка умира една българка. Според Националния раков регистър годишно се разболяват около 1200 жени.

Отделението по обща и клинична патология в СБАЛОЗ – Варна разполага с два модерни апарата, с ключово значение в профилактиката и диагностиката на рака на маточната шийка. Апаратът за течно базирана цитология, дава възможност за по-точно разпознаване на клетъчния материал и по-прецизно откриване на предраковите и ракови клетки. PCR – real time апаратът позволява генотипизирането на HPV. Може да се използва за срининг на ниско и високо рисковите групи пациентки с HPV, което дава възможност за диференциране на клиничното поведение. Тези два метода дават възможност още и за проследяване на пациентки с преканцерози на маточната шийка в посттерапевтичния период.

В СБАЛОЗ – Варна се извършва и уникално тестване на  HER 2 белтъка в човешкия серум. Нивото му в организма показва развитието на вече съществуващо заболяване, появата на метастази и дава насоки за прилагането на най-добрата схема за химиотерапия. Изследването е особено препоръчително за пациенти с HER 2 негативен първичен тумор.

Болницата предлага в профилактичния пакет да бъдат включени преглед, изследване с PCR и HPV и течно базирана цитонамазка. При необходимост и по преценка на специалиста може да се включи изследване на HER 2.

Профилактика на рак на простатата

Ракът на простатата се представя като един от основните медицински проблеми на мъжката популация. Само в Европа, всяка година се диагностицират 2,6 милиона нови случая. Той представлява 11% от всички случаи на рак при мъжете и 9% от смъртните случаи, дължащи се на рак при тях. Смята се, че 80% от мъжете над 80 години имат рак на простатата. Тези цифри са фрапиращи, но ги цитираме, за да наблегнем на важността на проблема. Според статистиката на СБАЛОЗ – Варна при мъжете в град Варна в структурата на заболяванията с най-голям относителен дял е простатният карцином с 97.1 на 100 000 през 2011 г. срещу 47,6 на 100 000 през 2010 година, което е почти двойно увеличение само за година.

Характерно за рака на простата е неговото бавно и подмолно развитие, без почти никаква или слаба, неспецифична симптоматика, което е основната причина много често това заболяване да се диагностицира в късен и напреднал стадий.
Именно по тази причина и на фона на двойното увеличение на броя на регистрираните заболели през миналата година е особено важно активното търсене, активният скрининг на мъжете над 50 години, дори и при най-малкото подозрение.
Болницата предлага в профилактичния пакет да бъдат включени  преглед и изследване на PSA – Рrostatic Specific Antigen и ехография.

Профилактика на рак на стомашно-чревния тракт

През последните години онкологичните заболявания на органите на стомашно-чревния тракт бележат сериозен ръст. За съжаление, все още откритите заболявания са в по-напреднал стадий, което налага сложни и често радикални хирургични интервенции, за да се спаси животът на пациента и да се увеличи периодът на преживяемост.
За миналата година статистиката на СБАЛОЗ – Варна показва двойно увеличение на смъртността от този вид рак – от 15,1 на 100 хил. през 2010 г. на 28,4 на 100 хил. за м.г. за Варна. В двата хирургични кабинета в Диагностично-консултативния блок на онкологичната болница във Варна са реализирани близо 9000 прегледа, 3607 са профилактичните. През 2011 година през стационарния сектор са преминали 1280 болни.

При закупуването на високоефективна апаратура за безкръвно оперативно лечение за операционните на здравното заведение, процентът на пациентите, получили навременно и модерно лечение, би се повишил значително.
Болницат предлага при профилактика на рак на стомаха в пакета да бъдат включени преглед и ехография. По преценка на специалиста за по-прецизна диагностика се прилага гастроскопия.

При профилактика на рак на дебело и право черво предлагаме профилактичният пакет, който да бъде финансиран от програмата,  също да включва преглед и ехография като по преценка на специалиста за по-прецизна диагностика се прилага и колоноскопия.

Профилактика на рака на кожата

Ракът на кожата е една от най-честито срещаните форми на рак при човека. Над 70% от хората са имали т.нар. безопасни форми на рак. Около 10% от хората развиват опасната форма на рак на кожата - меланома.
Има рискови групи, които са предразположени към развитието на рак на кожата. Такива са хората със светла кожа и руси коси, с по-висок ръст и светли очи - типичният северняшки образ.

Статистиката показва рязко покачване на броя на пациентите, диагностицирани с рак на кожата. През онкодерматологичния кабинет на СБАЛОЗ – Варна през 2011 г. са преминали два пъти повече хора, отколкото предходната година - 5410 болни срещу 2265 през 2010 година.

Профилактичната програма предвижда в рамките на следващите три години да бъдат прегледани близо 9000 души.

Очакванията от реализацията на тригодишната профилактична програма са постигане на значителен процент ранна откриваемост на онкологичните заболявания. Като цяло организираната групова профилактика постига от 3 до 8 процента новооткрити злокачествени заболявания в различна фаза. Целта на разработената от екипа на СБАЛОЗ – Варна програма е не само констатиране на вече съществуващ проблем, но и възпитаване в населението на лична здравна култура, за да се достигне, след прилагането й, до откриването на предракови състояния и онкологични заболявания в първа до втора фаза.

При 90 процента покритие на предвидените целеви групи би могло да се постигне 40 процента откриване и диагностициране на онкологични заболявания, 30-35 процента намаляване на рака в напреднал стадии и относително висок процент на намаляване на смъртните случаи при профилактираните локализации.