Взрив на руски танкер край Варна
93177
Взрив на руски танкер край Варна
  • Взрив на руски танкер край Варна
Кораб, който е на ремонт край Варна, се е запалил тази сутрин. Инцидентът е станал около 10:30  ч. в завода „Терем-КРЗ Флотски арсенал Варна”, намиращ се между село Константиново и Белослав

Пламъците са били предизвикани по време на ремонтни дейности на борда на руски танкер. Взривил се е един от баластните танкове. 

На мястото веднага е бил изпратен екип на от огнеборци, които заедно с пожарникарите в завода са потушили пламъците за половин час. 

Няма данни за пострадали и загинали хора. 

След инцидента танкерът се наклонил, а в десния му борд му има пробойна. Водата се изпомпва със собствени средства на кораба. Ръководството на завода има готовност да окаже помощ, съобщи областният управител на Варна Тодор Йотов

Предприети са всички необходими действия за осигуряване на безопасността на хората в района. Противопожарните екипи и катер охлаждат плавателния съд, за да се избегне нов пожар.

Йотов допусна, че са се взривили събраните изпарения в баластните танкове. Според областния управител е възможно някой да си е позволил нерегламентирано внасяне на огън.

Причините за инцидента ще бъдат установени от комисия, която предстои да бъде назначена. 

По първоначална информация пожарът е избухнал след изтичане на запалителни вещества, съобщават от пресслужбата на Апелативната прокуратура. 

Руският кораб е акостирал за ремонт в неделя.