Второ огнище на антракс във Варненско, няма опасност за хората
Второ огнище на антракс във Варненско, няма опасност за хората / Thinkstock/Getty Images

Второ огнище на антракс е открито във варненското село Бозвелийско. След като е починала овца, собственикът й е подал сигнал и са взети проби. Те са показали наличие на заразата, съобщи за Дарик Даниел Динев – изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

Опасност за хората няма, увери той. Случаят не се се стекъл както злополучния в Млада гвардия, където почина собственик на заразена с антракс крава. След подаване на сигнала трупът на умрялата овца е бил обезвреден в екарисаж, след което е била взета проба, която се оказала положителна.

В населеното място е наложена възбрана да се търгува с животни, а самите те са ваксинирани. Овцата, която е починала, е била доста възрастна. Била е отглеждана в обора. Всички останали животни от стадото са живи и здрави и ситуацията е напълно спокойна, каза още Динев.

За стадото се е грижил 35-годишен мъж. Той е в добро физическо здраве, но въпреки това се наблюдава от личния си лекар, посочи д-р Дочка Михайлова – шеф на Регионалната здравна инспекция.