Втори случай Гергана Червенкова, САЩ искат екстрадицията на варненец
Втори случай Гергана Червенкова, САЩ искат екстрадицията на варненец / netinfo

За нов случай, подобен на този с Гергана Червенкова, алармираха близки на 31-годишния варненец Ваньо Минков. Младият мъж от края на май е в ареста по настояване на САЩ. От американската страна са поискали неговата екстрадиция, но на базата само на подозрения.

„Ваньо е евентуалният извършител на предполагаеми престъпления. Всички обвинения и произтеклото задържане на Ваньо са по така наречените "предполагаеми причини". Въз основа на предполагаемите причини, които не са доказани, той ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще се разбере дали тези причини имат разумно основание“, гласи част от писмото до медиите на  Магдалена Дюлгерова, представила се за близка на варненеца.

За него тя разказва, че е средностатистически българин, който никога не е ходил в САЩ, нито е имал бизнес, който по какъвто и да е начин да е бил свързан с тази държава. „Ваньо има средно образование, което по никакъв начин не е свързано с информационни технологии. Той е безработен в момента, не е осъждан или обвиняван в каквито и да е престъпления в България“, допълва тя.

Цялото писмо на Магдалена  Дюлгерова:

„Здравейте, пиша Ви с една молба, наш близък преживява един повратен момент от живота си и смятам, че чрез вашия сайт, може да се даде публичност и той да бъде спасен.

Ще си позволя да Ви запозная с историята на един невероятен човек, който е не само ерудиран, но и възпитан, кротък и честен, чиито права, мечти и живот бяха погазени без капка свян, а за него ужасът започна така:

На 31 май служители на ГДБОП (ПОП, след новите корекции в закона) отиват в домовете на Ваньо Минков и неговата майка. Без обяснения и без представяне на документи започват претърсване. На въпросите на майка му какво се случва се дава един отговор- че се извършва поръчка на САЩ, по тяхно искане българската страна само изпълнява чужди нареждания. На въпроса с какво е свързано това – не се дава яснота.

Претърсването трае от ранната вечер до късно през нощта - към 2.30-3 часа сутринта. При претърсването не са намерени никакви доказателства за извършено престъпление, но въпреки това Ваньо бива арестуван.

Това е един от тези моменти, в които целият Ви живот се преобръща за една нощ. В този начален момент, независимо какъв е законовият ред, това с което се сблъскаха близките на Ваньо беше тоталното безразличие и незаинтересованост.

Всичко това беше последвано от дело за мярка за неотклонение, по молба за арест от САЩ, която твърдеше, че Ваньо е евентуалният извършител на предполагаеми престъпления и е обявен за издирване от Интерпол. Съответно издирването на Интерпол приключи мигновено – по една единствена причина - Ваньо не се е укривал, нито пък е имал идея, че е ключова фигура в поредица от престъпления засягащи националната сигурност на САЩ.

Всички обвинения и произтеклото задържане на Ваньо са по така наречените "предполагаеми причини" ( probable causes). Въз основа на предполагаемите причини, които не са доказани, той ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще се разбере дали тези причини имат разумно основание.

Повечето адвокати, с които са били провеждани разговори, са били категорични, че няма такова нещо като "отказване на екстрадиция в САЩ". Такава била спогодбата. Казват и отиваш! Дали си виновен, дали можеш да се защитиш, а дали изобщо ти спазват правата и ти изясняват в какво си въвлечен? Правата на арестувания са никакви, той е лишен от възможностат да се защити.

Ваньо Минков е роден на 28.07.1982 година в град Варна. Последния си рожден ден той прекара в затвора, но не защото е осъден, а защото е задържан по желание на САЩ с цел екстрадация. Ваньо е средностатистически българин, който никога не е ходил в САЩ, нито е имал бизнес, който по какъвто и да е начин да е бил свързан с горепосочената държава. Той има средно образование, което по никакъв начин не е свързано с информационни технологии. Той е безработен в момента, не е осъждан или обвиняван в каквито и да е престъпления в България.

Обвиненията към Ваньо са:

Заговор за незаконни преводи на пари, заговор за извършване на данъчни измами, предполагаем заговор за кражба на лични данни, заговор за извършване на незаконно използване на чужди компютри (хакерство).

Цяла теория за предполагаемо престъпление от предполагаемо лице, описание на скъпи компютърни устройства, чийто предназначение даже не знаем какво е, цял един филм беше представен. Действието се развива в "офиса на Ваньо Минков", разбирайте неговото жилище.

При ареста на Ваньо той трябва да бъде разпитан, за целта е изпратен въпросник от САЩ. Преди разпита Ваньо е трябвало да бъде запознат с правата си. В момента, в който започват да му задават въпроси, той е готов да отговаря на всичко: въпроси от общ и конкретен характер. Защо? Защото в момента на ареста си е шокиран и не възприема какво се случва и защото никой не му казва, че има право да мълчи без присъствието на адвокат!

Въпросникът изпратен от САЩ включва дълъг списък от въпроси, изготвени въз основа на теорията за неговото предполагаемо престъпление. Евентуалните отговори на тези въпроси биха означавали пълно признание, че Ваньо е търсеният престъпник, без даже той да има идея какво му се случва, без да е било проведено следствие, което да докаже верни ли са предположенията на обвинението.

Обвинението - от Федералния съд в Ню Джърси. Журито по евентуално дело – федерални служители. Тоест ФБР желае той да бъде екстрадиран в САЩ, за да разберат там дали е търсеното лице или не - като бъде разпитван, бъде притискан, с най-честата практика в САЩ ‘преговори’ със задържания предполагаем престъпник.

Първият американски адвокат, с когото говорихме, ни обясни, че е говорил с прокурора и попита дали случайно Ваньо е виновен по обвиненията и дали иска да ‘преговаря’, тоест разбирайте без никакви доказателства признаваш разни неща, защото пред теб стои страшният федерален съд (който наистина е страшен) и те заплашва с повече от 30 години затвор, нищо че не е имало разследване, няма твърди неоспорими доказателства, няма нищо - само предположението, че си виновен. И тук идва много важен момент - България е подписала договор, според който тя предава доброволно гражданите си само при ПОДОЗРЕНИЕ, че те може да са извършили нещо нередно съгласно американското законодателство.

Ваньо не е престъпник, не е насилник, не е убиец, не е жесток, той е млад човек, който обича живота, човек, който се бори и развива, мисли и е способен и на съчувствие и на критичност. САЩ искат да го вземат от нас, да го разпитват, да го притискат психически и да намерят начин да го пречупят, за да постигнат целите на скалъпената си теория, която се нуждае от потвърждение. Бих искала да си го представите - няма доказано престъпление, няма сигурност, която сочи, че този човек е лицето, което те търсят, има само предположения. Няма никакви престъпления в България. Няма доказателства при неочаквания обиск и арест. Има само предположения, които всеки компютърен специалист може да разбие, даже и аматьор, който се занимава повече с компютри.

Моят въпрос е - правилно ли е това? Правилно ли е да започнат да съсипват живота ти и да го погубят, като те изпратят в страна, в която даже не си бил веднъж? В страна, където не можеш да се защитиш, защото защитата ти струва от порядъка на стотици хиляди? Само защото някой предполага, че ти може да си виновен? Само защото някой е подписал клетвена декларация, твърдейки, че си виновен? Правилно ли е страната, в която живееш, да те предава ей така - само защото е изискано от голяма политическа и икономическа сила като САЩ? Не е ли това предателство срещу гражданите на България? Ами ако утре аз съм следващата или всеки безразборно хванат човек от улицата?"

Това е и групата създадена в подкрепа на Ваньо : https://www.facebook.com/rigthsforeveryone