Цонко Цонев
Цонко Цонев / presstv.bg
Областният председател на БСП във Варна Цонко Цонев заплаши със съд всички 12 социалисти, подписали писмото до Корнелия Нинова, в което изразяват своя „протест и възмущение от случващото се в структурите”. Сред бунтарите са депутатът Георги Андреев, варненският общински съветник Януарий Вичев и дългогодишните членове на местния парламент Пламен Начков и Николай Джагаров

Варненски социалисти с „кърваво писмо” до Нинова, искат отстраняване на Борислав Гуцанов

В сигнала до централното ръководство те изтъкват, че Цонев е бил изключен от БСП през 2015 г. заради принадлежност към Реформаторския блок, а преди това е бил замесен в скандали като директор на варненския клон на „Напоителни системи“. 

Пред Дарик Цонев определи всички твърдения като „инсценировка, целяща да го дискредитира”. Той допусна също, че писмото може да атакува Корнелия Нинова

„Някои хора не могат да се примирят, че за трети път ставам областен председател. Ще заведа граждански искове срещу подписалите писмото заради това, че упоменават как като управител на „Напоителни системи” съм злоупотребявал, крал съм тръби и други техни измишльотини. На бившия областен председател и сегашен депутат Георги Андреев също ще му бъде потърсена отговорност. Не може с лека ръка да се пишат недостоверни нещо. Явно чрез мен някои другари се опитват да атакуват централното ръководство и нашата председателка, което не им прави чест”. 

Новият областен лидер на БСП-Варна: Ще направя всичко възможно да се отлепим от дъното

Цонев отрече някога да членувал в друга партия. На местните избори през 2015 г. името му е фигурирало в списъка със застъпниците на Реформатоския блок, но той не бил подписвал подобно заявление. 

„Красимир Янков и неговите съратници видяха в мое лице някаква заплаха и решиха да ме отстранят от партията, като ме изключат. Изтърпях си наказанието от една година, през което време си плащах членския внос”.

Местните социалисти издигали умишлено слаби кандидатури, твърди депутат

Според Цонко Цонев хора от партията са се облагодетелствали от лошото представяне на кандидатите на БСП на местния вот, от които само Филчо Филев спечели кметския пост в Провадия. Областният лидер обаче отказа да посочи кого визира.

Дори да има искри между нас все пак сме другари от една партия и няма смисъл да се хвърлят имена. Това писмо също трябваше да си остане вътрешно партийно. Като имат нещо да кажат – да се съберем и да извикаме председателката, а не да го правят медийно достояние. Не може с лека ръка да хвърляш на всеослушание в пространството нещо, които по принцип трябва да си го решаваме вътре самите ние”. 

При изборите за областен председател централното ръководството е отказало да вземе позиция, отговори Цонев по повод твърденията в писмото за намеса на Кирил Добрев. Той добави, че на дневен ред не стои въпросът за оставката на градския лидер Борислав Гуцанов, за която настояват разбунтувалите се социалисти.