Борислав Гуцанов
Борислав Гуцанов / снимка: БСП, архив
За отстраняване на председателя на варненската организация на БСП Борислав Гуцанов настояват членове на партията в морската столица и областта. В писмо до лидера Корнелия Нинова те изразяват „своя протест и възмущение от случващото се в структурите” на БСП Варна и „грубата и безпрецедентна намеса” в тяхната работа. Ескалацията на напрежението е достигнала връхната си точка при „силовото налагане” на Цонко Цонeв за областен председател, твърдят подписалите писмото 12 души. Сред тях са депутатът Георги Андреев, варненският общински съветник Януарий Вичев и дългогодишните членове на местния парламент Пламен Начков и Николай Джагаров

Новият областен лидер на БСП-Варна: Ще направя всичко възможно да се отлепим от дъното

Недоволните изтъкват, че Цонeв е бил изключен от БСП през 2015 г. заради принадлежност към Реформаторския блок, а преди това е бил замесен в скандали като директор на варненския клон на „Напоителни системи“. 

Местните социалисти издигали умишлено слаби кандидатури, твърди депутат

Варненските социалисти настояват централното ръководство да потърси политическа отговорност от Кирил Добрев за включването на Иван Иванов в листата на последните парламентарни избори, който чрез силен преференциален вот успя да влезе в Народното събрание. 

Освен оставката на Борислав Гуцанов в писмото се настоява и за отстраняване на председателя на организацията в район „Приморски“ Светлана Такева

Целият текст на писмото:

УВАЖАЕМА ДРУГАРКО НИНОВА,

С настоящото изразяваме своя протест и възмущение от случващото се в структурите на БСП – Варна, и грубата и безпрецедентна намеса в работата на ГПО и Областната организация на БСП – Варна!

Ескалацията на напрежението достигна връхната си точка при силовото налагане за Председател на Областния съвет на БСП – Варна, на лицето ЦОНКО ЦОНЕВ – човек, изключен от ОПКК на БСП в края на декември 2015г. заради принадлежност към Реформаторския блок и участвал срещу кандидатите на БСП на местните избори от 2015 г. Той е замесен и в няколко скандала от 2014 г., в които фирма с участието на съпругата му взима държавни земи над 900 декара за 50 години, докато е бил директор, назначен от БСП, на клона на „Напоителни системи“ ЕАД – Черно море!

Цонко Цонев скандално си възстановява членството в Община Аксаково, неясно с какви мотиви и по какъв начин, и в средата на май, т.г. се зачислява в РПО на БСП „Приморски“, където на 25.05.2017 г., само ден преди избора на Председател на ОблС, е избран за делегиран представител на Областния съвет. Смятаме, че всичко това е станало в движение „по документи“. Двама членове на РС на БСП „Приморски“ умишлено не са уведомени за провеждането на заседанието и избирането му. Явно е, че членовете на РС на БСП „Приморски“ са манипулативно подведени и чрез натиск „отгоре“ механично са гласували, без да познават качествата на предложената кандидатура.

В цялата градска партийна организация, и в частност в РПО „Приморски“ съществува грандиозна измама и манипулация с „мъртви“ души - от десетилетия се отчита все един и същи членски състав, а именно, над 1600 членове. От години се работи чрез изкуствени бизнес партийни ОПО, които се използват единствено за увеличаване на послушните и сигурни делегати на конференциите. Като пример може да посочим делегатите от транспортната фирма „Транстриумф“, които едва ли знаят, че са членове на БСП и за какво са използвани. По наши данни, които са публично известни от години, РПО „Приморски“ не наброява повече от 200-300 членове, а ГПО – Варна – не повече от 1100 души.

Заявяваме, както и многократно сме информирали централното ръководство през последните години, че чрез тази измама, организирана напълно умишлено, се получава едно фалшиво мнозинство, което да крепи на поста „вечния“ председател Б. Гуцанов, както и да помага, винаги когато трябва, да се налагат различни интереси, включително и олигархични.

Друг много сериозен проблем е скандалното еднолично включване от ръководството на „Позитано“, часове преди регистрацията на листата в РИК – Варна 03, на място с № 22 на лицето ИВАН ИВАНОВ, дотогава общински съветник от листата на ПП „АТАКА“ в Общинския съвет – Варна. На въпросите ни, като какъв се включва и от чие име в листата, ни бе отговорено, че по предложение на ПК „Екогласност“(?!?). След изборите веднага и услужливо бе приет от Гуцанов за член на БСП – необходим е за „послушно гласуване“ като член на ОблС на БСП. При установяване на публично известните факти и проучване се оказа, че става дума за доста спорна и компрометирана личност, която като длъжностно лице на „Гранична полиция“ на МВР е задържана в момент на получаване на подкуп с белязани пари, след което прекарва месеци в следствения арест.

Още по – неприятно и скандално бе случилото се, когато в разгара на предизборната кампания за парламентарни избори 2017 г. в Областния предизборен щаб на БСП се получиха множество сигнали за предложения за купуване и продаване на гласове и натиск върху партийни членове от област Варна. На 14.03.2017 г. се проведе областен щаб, на който др. Тодорка Павлова – председател на Общ. съвет на БСП – Аврен, заяви пред над 50 души свидетели в присъствието и на водача на листата ни - проф. Ст. Данаилов, - че в нейната община (Аврен) се раздавали агитационни материали на № 22 И. Иванов, придружени с 50 лева - за да се гласува за този кандидат! Не дадохме публичност и не сезирахме компетентните държавни органи водени единствено от убеждението да не провалим и без това трудната кампания на БСП в 03 МИР Варна и общите ни усилия за победа.

НА ОСНОВА НА ГОРЕИЗЛОЖЕНОТО, НАСТОЯВАМЕ ЗА СЛЕДНОТО:

1. В удобно за Вас време и ден, до 30.07.2017 г. в гр. Варна, да се осъществи лична среща с широко представителство на активисти и членове на БСП за разговор по поставените проблеми и въпроси.

2. Като Председател на нашата Партия да потърсите политическа отговорност от др. Кирил Добрев за вмешателствата му при избирането на председател на ОблС на БСП и едноличното включване от него на № 22 Иван Иванов в листата за 03 МИР Варна.

3. Съгласно устава на БСП, да бъдат отстранени като председател на ГПО Борислав Гуцанов и председателя на РПО „Приморски“ Светлана Такева. За продължаване на нормалния ход на партийната работа в гр. Варна да се сформира колективен орган под надзора на Председателя на НС на БСП. Работна група в срок от три месеца да извърши пълна партийна проверка и контрол на ГПО и в частност на РПО „Приморски“, да установи поименно броя на действителните членове, броя на ОПО, кой в коя организация членува (поради установени двойни и тройни членства), пълна финансово счетоводна проверка (одит) на градската, районите и областните организации на БСП. Да подготви и проведе пълен отчетно – изборен цикъл, както и да се набележат дългосрочни мерки за нормализиране на цялостната дейност на БСП – Варна.

Настояване за отговор и решителни мерки от Ваша страна !

С другарски поздрави,