ВМРО алармира за незаконна сеч край Варна
ВМРО алармира за незаконна сеч край Варна / ВМРО

В местността Джанавара тече поголовна циганска сеч, алармират от варненската структура на ВМРО. Проверка на воеводите установила работеща ромска група, която сече дървесина. От ВМРО са сигнализирали и провли среща с контролните органи – Регионална дирекция по горите и Държавно горско стопанство Варна. От нея става ясно, че са наложителни законови промени в няколко насоки, смятат от партията.

Административните мерки биха могли да бъдат по-ефективни от наказателните при борбата с незаконния добив, тъй като производството е по-бързо и с по-малко разходи. Следва обаче на първо място да се завишат в пъти санкциите, които в момента са от 50 лв. до 3 000 лв, е становището на воеводите. Според тях минимумът би следвало да е не 50 лв., а поне 500, а максимумът до 5000 лв.

Предвид, че с незаконна сеч се занимават основно цигани, за да има дисциплиниращ ефект и за да се повиши събираемостта, трябват и промени в Закона за социалното подпомагане, както и в правилника за приложението му – освен молба-декларация, да се предоставя документ, че лицето няма задължения към държавата, предлага ВМРО. Другият вариант е да декларират, че нямат задължения към държавата, а орган, предоставящ помощта, служебно да ги проверява.

Не на последно място ефикасно би било и да се криминализира не толкова и само незаконният добив, колкото държането (транспортиране, разтоварване, съхраняване, преработка, а и продажбата) на такъв немаркиран материал по Закона за горите, е позицията на партията.

ВМРО ще внесе предложенията за промени в Комисията по земеделие и гори към Народното събрание на републиката през следващата седмица.