/ Грийнпийс
Световноизвестният кораб, който противодейства на ядрени опити, блокира въглищни пристанища и се бори с нагли бракониери, акостира във Варна. „Rainbow Warrior“ на екоорганизацията  „Грийнпийс" идва във Варна като в дните на престоя си на 12 и 13 август ще бъде отворен за посетители.

Ветроходът на Грийнпийс отново акостира във Варна
 
В началото на август уникалният плавателен съд посети Бургас, а по пътя си към Варна подпомогна проучвания на Черно море, съвместно с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.
 
Визитата на „Rainbow Warrior“е свързана основно с кампанията на екологичните организации „ГрийнПийс“ и „За Земята“ - „Свободни от Пластмаса“, която цели намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни. Начело с целите на националната инициатива ще бъде осъществена научна и изследователска дейност в Черно море, която ще бъде реализирана съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН. Високо технологичното оборудване на „Rainbow Warrior“ ще позволи да се направят изследвания за натрупване на отпадъци и наличие на мрежи в защитени зони , както и ще се проучи състоянието на екосистемите.
 

Активисти на Грийнпийс с акция на Аспаруховия мост


Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден навлизат в него от българските брегове, според изследвания на учени.
„Rainbow Warrior“ е трето поколение кораб на „Грийнпийс“, като неговият първи предшественик, който е бил потопен от бомбен взрив през 1985 г. е участвал в редица акции, някои от които спиране на ядрени тестове в Тихия океан, блокиране на въглищни пристанища и залавяне на бракониери извършващи унищожителен риболов.

Строителството на новия ветроход на „Грийнпийс“, който гостува у нас, е започнало в корабостроителница в Полша, завършено е в  Бремен – Германия и през 2011г. е пуснат по вода в пристанището в Хамбург. Създаден е от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който освен екологично съобразен е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта „Rainbow Warrior“ плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

Екохарактеристиките на 340-тонния гигант включват още форма на корпуса, проектирана специално за изключителна енергийна ефективност; електрическа система за движение (7 възела само за 300 кВ);  изчерпателна екологична оценка на кораба; най-високи екологични стандарти на всички двигатели (IMO Клас-II); нотация за „зелен клас“ със „Зелен паспорт“; нотация за клас за доброволна защита на околната среда; третиране на вредните газове, минимизиране на емисиите на азотни окиси и прахови частици; биологично третиране на отпадната и сива вода; централна система за зареждане на горива и масла за предотвратяване на разливи; система за боядисване, съобразена с околната среда.

Програмата за свободни посещения на „Rainbow Warrior“ във Варна включва филмови вечери на кея тази вечер и утре от 21,00 часа, отворени врати , фестивал и прожекции на филми в събота от 10,00 до 13,00 и от 16,00 до 19,00  часа.  Отворени врати  и фестивал ще има и в неделя по същото време.

В 11,00 часа днес на борда на кораба ще бъдат представени резултатите от проект за наблюдение на морските отпадъци на Института по океанология. Следобед специално посещение на кораба ще направят директори на детски градини и учители.

„Rainbow Warrior“ ще отплава от Варна на 14 август.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК