Пристанище Варна
Пристанище Варна / Снимка:
„Пристанище Варна“ ЕАД ще завърши годината с приходите от около 72 млн. лв. и печалба от 12 млн. лв. Дружеството отчита ръст от 350 хил. тона на товарите, които ще достигнат 9,9 млн. тона, съобщи изпълнителният директор Петър Сеферов.  

7,5 тона товари са били обработени на „Варна Запад”, което е рекорд за терминала. Той вече е достигнал проектния си капацитет, добави Сеферов. 

Изграждането на нов интермодален терминал обаче ще отнеме 7 години заради процедурите, строителството и оборудването, коментира Димитър Атанасов. 

70 % от износа на зърно минава през варненското пристанище. Тази година са били обработени над 2,6 млн. тона, като се отчита спад заради състоянието на пазара на земеделската продукция.  

Голяма част от приходите на порта идва от таксите за съхранение на тръбите за „Южен поток”, договорът за които е до 2019 г. 

Сеферов очаква следващата година криузните кораби да заобикалят Черно море. Причината е несигурността в региона заради Турция и Украйна, която отблъсква компаниите и пасажерите. 

През следващата година ще бъдат направени още инвестиции в пешеходната зона около Морска гара. Там ще бъде подменена сегашната ограда.