Варненското НДК с нов облик - без бараки и висящи рекламни пана
Варненското НДК с нов облик - без бараки и висящи рекламни пана / Дарик Варна, архив

Фестивалният и конгресен център във Варна ще придобие нов облик – бараките около него ще бъдат премахнати, а рекламата ще бъде организирана по различен начин. Това обяви пред журналисти новият директор на „варненското НДК” Тошко Гяуров, който през септември пое управлението от Илия Раев, останал четвърт век начело на ФК. Той обясни, че ще се отдават търговски площи само вътре комплекса. На мястото на висящите разноцветни рекламни пана пък ще има електронни табла.

Вече се водят преговори с фирми, известни във Варна, които са готови да наемат площи в по-дългосрочен план, разкри Гяуров, който 9 години бе шеф на Двореца в Балчик. По думите му за наемането на търговски площи няма да се организират търгове. Ще има пряко отдаване под наем, но след като предварителен анализ от оценител.

В присъствието на Илия Раев новият директор заяви, че е заварил най-голямата културна институция във Варна в тежко финансово състояние. Задълженията на Фестивалния комплекс са около 1,5 млн. лева. От тях близо 200 000 лева са за заплати на служителите, които от юни до август не са получавали възнаграждения. За септември заплатите са изплатени, а за октомври предстои плащане. Задълженията на комплекса са най-вече към държавата - за социално осигуряване, корпоративен данък и пр., разкри Гяуров, който от 1992 до 1996 г. е бил директор на завод „Черно море” (Радиозавода). Той  се надява дълговете да бъдат покрити в рамките на 3 години.

Персоналът на комплекса ще бъде съкратен наполовина – от около 80 души ще останат 40-ина, каза още Гяуров. Голяма част от хората, които ще се разделят с Фестивалния комплекс, са в пенсионна възраст. Някои от дейностите, като сектор „Хранене” например, ще бъдат закрити, съответно служителите в тях ще бъдат освободени.

В началото на следващата година комплексът ще бъде затворен за ремонт. Единственото културно събитие, което ще се състои, е концертът на проф. Винфред Бьонинг, титулярен органист на Кьолнската катедрала, към когото отдавна има поет ангажимент. Концертът е планиран за 10 февруари.

За този период служителите във ФК, които не участват в ремонта, ще бъдат пуснати в платен отпуск, разкри Тошко Гяуров. Той допълни, че около 100 000 лева са само обещетенията, които комплексът дължи на служителите за неизползван платен отпуск. По думите му има хора, които от 2002 година не са излизали във ваканция. Средната заплата на работещите в ФК е около 500 лева.

Ремонтът, които предстои, ще глътне около 150 000 лева, част от които са осигурени от НДК в София. Той включва поставяне на  хидроизлоация на помещенията, освежаване на коридорите, подобряване на състоянието в тоалетните.

Амбицията на новото ръководство е варненци да се върнат в залите и Фестивалният комплекс да стане най-посещаваното място във Варна. „Стремим се да направим така, че ако не всеки ден, то през ден да има значимо събитие”, сподели Гяуров, който е роден и отрасъл във Варна.

Емблематичните за Варна събития като фестивалите „Златната роза”, „Любовта е лудост”, „Варненско лято” ще останат в афиша на комплекса и през следващата година. Новото е, че фестивалът за късометражно кино „В Двореца” вече ще се организира във "варненското НДК".