Варненският съд позволи екстрадирането на сводник
Варненският съд позволи екстрадирането на сводник / netinfo
На основание чл.44, ал.7 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест /ЗЕЕИЗА/ Варненският окръжен съд допусна предаването на съдебните власти на Кралство Белгия на Радостин Стоянов на 41години от Варна, обвинен в експлоатация на проститутки, трафик на хора и престъпно сдружаване.

Предаването се извършва на основание на Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена на 12 септември миналата година от Съдия-следовател при Първоинстанционен съд в Брюксел.

Радостин Стоянов беше задържан с ЕЗА във Варна на 16 май тази година. Престъпленията, за които се иска предаването на българина са наказуеми както по белгийското, така и по българското законодателство, а за тях се предвижда наказание "лишаване от свобода".

Съдът разполага с информация, че на българска територия не се води наказателно производство спрямо Стоянов. Освен това съдът получи и гаранции от Обществената федерална служба в Брюксел, че в случай на окончателно осъждане на българина, същият ще изтърпи наказанието си в България.

По повод твърденията на защитата на Стоянов, че ако бъде в белгийски затвор има опасност за живота му, съдът намира, че по делото липсват данни, от които да се направи извод, че в кралството българският гражданин може да бъде подложен на насилие, на изтезания, или друго нечовешко отношение.

Днешното решение на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна в 5 дневен срок.

До предаването му на компетентните органи Стоянов ще бъде настанен в Затвора Варна.