Варненски ученици обсадиха кръстовище с призив Не карай пил
Варненски ученици обсадиха кръстовище с призив Не карай пил / dariknews.bg, архив

Акция на едно от натоварените кръстовища в центъра на града направиха през днешния ден доброволците от кампанията „Не шофирай, ако си пил!”. Младежите раздадоха на минувачи стикери и силиконови гривни с надпис „Не карай пил”. Това е първата от поредицата дейности свързани с инициативата. Предстои да бъдат разположени билбордове  за    популяризиране на кампанията и да бъдат разпространени плакати с посланието на кампанията. На 22 май пък на входа на Морската градина ще бъдат раздавани  балони с надпис „Хей, човече, не карай пил!”, гривни и стикери.

Всички тези дейности се реализират от доброволците, които са около 70 на брой, както и от партньорите на кампанията.

Инициативата стартира на 7-ми май и ще продължи до 31-ви май. Тя съвпада с предстоящите абитуриентски балове и е адресирана до всички млади хора – ученици, абитуриенти, студенти и към цялото общество.

С всяка изминала година „Не шофирай, ако си пил“ намира все по-голяма  подкрепа, отчита шефката на общинската дирекция „Превенции” Светлана Коева. „За мое най-голямо удоволствие се включват с изключително желание хора от бизнеса – рекламни агенции, бензиностанции, автомивки, застрахователни компании. Те раздават кампанийни  материали през офисите си.

Първоначално настроените скиптично хора променят нагласата си и самите те помагат за превенция употребата на алкохол сред младите хора, каза още Коева. „Родители и учители добиха смелостта ясно да поставят правилата и да казват до тук може, не можеш да си позволиш да се качваш зад волана и да шофираш тогава, когато си употребил дори и една чаша алкохол. Младите хора се научиха на това, че могат да направят забележка на връстник, когато посяга към чашката и след това към ключовете на автомобила.”, сподели впечатления шефката на общинската дирекция.

Доброволците са ученици от гимназиален курс. Тяхната роля е от изключително значение. Чрез тях посланието достига по-лесно до връстниците им. Очакванията са да бъдат достигнати около 2 500 абитуриенти, повече от  5 000 млади хора и около 5 000 млади шофьори.