Варненски политици забравили за имоти на половинките си в имотните декларации
Варненски политици забравили за имоти на половинките си в имотните декларации / снимка: Sofia photo agency, архив

Сметната палата хвана 91 души с несъответствия в декларациите, подадени за периода 8 ноември 2014 - 31 декември 2014 г. по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности.

В списъка на лицата с установени несъответствия попадат ръководни кадри на политически партии, депутати, кмет и няколко зам.-кметове и зам. областни управители. Сред неизрядните има и няколко варненски политици и един от заместниците на областния управител.

Кристиян Богоев, един от двамата заместници на варненския губернатор, не е декларирал притежаван от съпругата му апартамент с площ от 86 кв.м. във Варна.

Областният лидер на партия "Алтернатива за българско възраждане" Боян Димитров също пропуснал да декларирал данни за половинката си, а именно - притежаван от нея апартамент с площ от 69,60 кв.м. в морската столица. Съпартиецът на Димитров и бивш депутат Иво Сеферов не е декларирал притежавани дялове в "БКС - 1" ООД Провадия, става ясно от справката.

Снежана Донева, която е общински съветник и част от ръководството на "Българска нова демокрация", забравила да подаде данни за притежавани от съпруга й дялове в "Елит-Тур" ООД Варна. Колегата й от БНД Стефан Минков пропуснал да декларира притежавани дялове в "Караян" ООД Варна, както и дялове на съпругата му във "Флоранс 2005" ООД Варна.

Сред политиците с пропуски в имотните декларации е и Сашко Янакиев от партия "ПД Социалдемократи". Той не е декларирал притежавани дялове в "Янакиеви" ООД Варна и "Забърдо 2009" ЕООД с. Забърдо, община Чепеларе.

В 6-месечен срок след изтичане на срока за подаване на декларациите, Сметната палата извършва проверка по документи за достоверността на декларираните факти, които подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване пред държавните и общинските органи, органите на съдебната власт и други институции. Методът на проверката включва съпоставяне на данните от имуществените декларации с информацията, получена от външните регистри, уточняват от Сметната палата.

В случаите, когато е съставено заключение за несъответствие, председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", информират от държавния одитен орган.