Варненски магистрат сяда на подсъдимата скамейка
Варненски магистрат сяда на подсъдимата скамейка / netinfo
Районната прокуратура в Добрич е внесла обвинителен акт срещу Иван Великов Борисов от Варна, бивш прокурор и съдия, в момента адвокат при Адвокатска колегия – Варна.

Същият е обвинен, че за периода от октомври до ноември 1998 г. в гр.Девня при условията на продължавано престъпление склонявал длъжностни лица от прокуратурата и съда да променят мярката за неотклонение на обвинена за измама.

Първият опит на Иван Великов е бил да склони младши прокурор от Районна прокуратура – Девня да наруши свое съдебно задължение в правораздаването, като измени мярка за неотклонение задържане под стража в по-лека. Става дума за обвинена в измама жена, чийто адвокат по това време е бил Бранимир Балачев.

По – късно, през октомври 1998 г. Иван Великов прави нов опит да склони председателят на Районен съд-Девня да измени мярката за неотклонение на същата обвиняема. В края на декември същата година той за пореден път склонявал председателят на Районния съд в Девня да промени мярката. Обвиняемият предлагал в замяна добро заплащане. На председателя на Районния съд той предложил 1 млн. лева стари пари.

Макар станалото да е от 1998 г., производството стартира от 8 май 2006г.

Заради отвод на варненските прокурори, случаят се поема от Районна прокуратура-Добрич.

В периода, в който е обвинен, Великов е работил като прокурор в Районна прокуратура – Варна. По-късно той е преминал на работа като съдия във Варненския районен, а после и в Окръжен съд.

Според закона Великов е извършил престъпление против правосъдието. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до 5 години, пробация или обществено порицание.