Варненски Биг брадър - 239 камери ни снимат всеки ден
Варненски Биг брадър - 239 камери ни снимат всеки ден / netinfo

Шестима водачи, избягали от местопроизшествие, са били установени с помощта на системата за видеонаблюдение във Варна. Това сочи доклад на варненската полиция за работата на видеокамерите в морската столица за първите 9 месеца на годината.

С помощта на камерите са задържани 29 откраднати коли и още 10, обявени за издирване по линия на Интерпол. 14 са установените случаи на вандалски действия, 51 са установените измами и присъствие на валутни измамници.

Общият брой на камерите на територията на Варна е 239 броя. От 1 юни 2008 г., откакто функционира системата, са изготвени около 7 000 клипа за установени нарушения по пътищата. Всички те са изпратени в КАТ за налагане на съответните административни наказания.

Най-често нарушенията на шофьорите се изразят в преминаване през кръстовища на червен сигнал на светофара, груби нарушения на пътните знаци и хоризонталната маркировка, паркиране на забранени за целта места и много други. Установени и санкционирани са множество водачи, шофиращи без предпазен колан или разговарящи по мобилни телефони в движение.

Анализът на уловените от камери катастрофи показва, че най-проблемно към момента е кръстовището на булевардите "Хр.Смирненски" и "Владислав", до Мол Варна. На това кръстовище са възникнали около 1/4 от всички пътни произшествия, станали в обсега на системата за видеоконтрол. На всички възлови кръстовища се извършват преминавания на червен светофар. Най-много са тези от автомобили, движещи се в ленти за ляв завой - кръстовището на бул."Владислав" с ул. „Отец Паисий", светофара на ул."Шипка", светофара до бизнес хотела и др.

Най-грубите нарушения от страна на пешеходци, които в не малка степен са придружени и с опасности за живота и здравето им, се извършват на площада пред Катедралата и се изразяват в пресичане на площада сред преминаващите автомобили. Наручители са предимно възрастни хора.

Престъпността в зоните, охранявани с камери, е спаднала, а обстановката по опазване на обществения ред и сигурността на гражданите е подобрена значително. В районите на обхват не са регистрирани автокражби, многократно е намалено уличното разпространение и употреба на дрога, до минимум са сведени джебчийските кражби и просията, значителен е спадът на нарушенията на обществения ред, сочи анализът на варненската полиция.