Варненец от Германия дава рамо на благотворителна инициатива
Варненец от Германия дава рамо на благотворителна инициатива / Изпълнителният директор на PaperMade Тони Щерев

Във Варна днес бе даден старт на любопитна инициатива, която събира в себе си едновременно хуманизъм и екология. Съвместната кампания  „Щедри към хората, с грижа за природата“, на Български Червен Кръст и компания PaperMade, заедно с благотворителността за хората в нужда, преследва също формиране на природосъобразно поведение сред най-младите. В рамките на проявата ученици от Варна създават хиляди авторски картички за Коледа. Произведенията на младите художници са изработени върху артистична, рециклирана хартия, с което авторите искат да покажат своята съпричастност не само към връстниците в неравностойно положение, но и към нашия общ дом – Земята.

Всички картички ще бъдат включени в благотворителния базар за набиране на средства по програма „Топъл обяд”, която осигурява храна за най-бедните ученици в България. Базарът тази година се провежда на 14 и 15 декември в Гранд Мол Варна.

Генералният спонсор на зелената инициатива - компания PaperMade, е специализирана в производството на стоки за бита за европейския пазар и традиционно подкрепя „зелени“ прояви. Това е втората съвместна хуманитарна кампания на Червен кръст, която ПейпърМейд финансира в България, а специално за официалния старт на инициативата във Варна пристигна изпълнителният директор на компанията – Тони Щерев. На пресконференцията в сградата на Български Червен Кръст – Варна Щерев, видимо развълнуван от ентусиазма на учениците и доброволците на организацията, обяви допълнително спонсорство за традиционния благотворителен концерт „Заедно за Коледа“. Ето какво още сподели младият предприемач:

Г-н Щерев, защо търсите връзка между екологията и грижата за човека?

Връзката е налице и няма нужда да се търси. Грижата за околната среда е и грижа за всички хора. Колкото по-чиста е природата, толкова по-здрави ще бъдем и ние, а здравето е основен критерий за качество на живот.

В същото време липсата на поминък може да тласне всеки към неразумни крайности. Например в страни в криза е много трудно да говориш за екология, защото всеки човек, всеки родител, първо мисли за препитанието и след това за всичко останоло. Десетки са примерите на „мръсни“ производства изградени по тази логика. Лошото е, че кризите идват и си отиват, а пагубният отпечатък върху природата може да тегне със столетия. Затова грижата за хората и грижата за природата трябва да вървят ръка за ръка. 

Не е ли по-нормално да се говори за екология в контекста на девствените природни кътчета – диви плажове, непокътнати планини и прочие?

Да – на пръв поглед е така. Но днес основната част от населението е концентрирана в градовете и точно тук трябва да са насочени и нашите усилия. В противен случай все повече ще приемаме природата като нещо абстрактно от научнопопулярните филми. А в същото време всички копнеем за повече зеленина около нас в ежедневието.

В тази връзка нашата компания развива от няколко години инициативта „Екология в градска среда“, която е посветена на залесяването на подходящи пространства в населените места. Т.е. искаме да доведем зелената идея до хората като начин на живот, ежедневие. Не просто екология, а еко-логика във всичко, което правим. Съвсем скоро, като част от тази концепция,  планираме да направим нещо, което много ще допадне на варненци, но засега ще го запазя в тайна.

Какъв е Вашият личен мотив да подкрепяте такива инициативи?

Моята компания развива успешна международна търговия и производство на стоки за бита в две продуктови линии - санитарни материали от хартия и опаковъчни фолиа. И двата типа продукти имат отношение към околната среда и нейните ресурси. Това ме накара през 2010 година да преориентирам над 80% от производството на хартиени артикули към такова, което ползва рециклирана суровина. Подобно предизвикателство стои и пред стреч фолиата, но едно е сигурно – разделното събиране е правилният път от икономическа и екологична гледна точка.

Ясно си давам сметка, че не можем да се лишим от удобствата на модерното съвремие и не съм враг на прогреса, но със сигурност можем да бъдем по разумни в действяита си. Това е, което мога аз да направя, важното обаче е какво може всеки от нас да стори.

Защо точно във Варна?

Защото съм варненец. Роден съм тук и въпреки че емигрирах в Германия със семейството си едва 13 годишен, до ден днешен имам приятели и корен тук. Опитвам се да се връщам често и регистрирах компанията си във Варна, макар че основните ми дейности са в Полша и Германия. Говоря 5 езика, но България е моята родина.