Варненец изобретил мини перка за производство на електроенергия
Варненец изобретил мини перка за производство на електроенергия / sme.government.bg

Изобретател от Варненско е създал перка за ветрогенератор от уникален материал и размер под 50 см. Една такава перка за ветрогенератор може да осигурява захранване от 15 мегавата. Подобно съоръжение можело да осигури без проблем задвижването на автомобил. Подобно изобретение би могло да замени големите ветрогенератори, както и да бъде алтернатива на автомобилното гориво.

За изобретателя от варненско, чието име се пази в тайна, разказа в ефира на Дарик Варна Николай Петканов, регионален представител на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Той обясни, че специфична е както формата на перката, така и материалът, от който тя е изработена.

Варненски изобретатели пък са разработили дрон с площ от 20 кв.м, който ще може да лети без презареждане цели 6 часа, сподели още Петканов. Огромната летяща машина с дистанционно управление ще може да изпълнява най-различни функции, сред които пренасяне на багаж на трудно достъпни места. Създателите на дрона работят много плътно с авио-конструкторското бюро "Туполев" в Украйна, отбеляза варненският представител на ИАНМСП.

Подобни идеи могат да кандидатстват за финансиране от Националния иновационен фонд, който се администрира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Общият бюджет на фонда е 5 млн. лева. Максималната сума, която кандидатстващите могат да получат, е 500 000 лева. Долна граница вече няма, посочи регионалният мениджър на държавната агенция. Той уточни, че средствата нямат нищо с европейските програми. Идеите и начинанията могат да се финансират на 100%, а за финансиране могат да кандидатстват хора с фирма и идея в главата.

Условията за кандидатстване по осмата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд ще бъдат представени в 15.00 ч. днес на информационна среща в хотел "Черно море". В нея ще вземат участие заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, представители на бизнеса и научната общност.

В средата на октомври във Варна ще се проведе изложението "Дом, офис, градина". Така ще се възстанови практиката за провеждане на изложения в Двореца на културата и спорта, прекратена с появата на финансовата криза.

Основната дейност на Агенцията е организиране на изложения, панаири, търговски мисии и бизнес делегации, изтъкна Николай Петканов. Той определи малките и средни предприятия като "гръбнака на икономиката", тъй като те съставляват 99,6% от бизнеса в страната.

"Имаме голям проблем с доверието. Това е нещо, с което се срещаме когато контактуваме с фирмите. Чудят се данъчни ли сме, някакви проверки ли ще им правим", отбеляза Петканов. По думите му бизнесът само би спечелил от работата с агенцията, тъй като тя разполага с доста подробни анализи на пазари и продукти, които са свободни и безплатни за регистрираните в портала на агенцията.

В момента се създава нова, по-ефективна онлайн платформа, в която ще може да се намери информация за действащите в страната фирми. Тя ще обединява няколко министерства, служби и външно-търговските представители. Фирмите, включени в портала, ще носят държавния печат. Това ще бъде гаранция, че фирмата съществува, а дейността й е легална.