Варненец е най-младият международен съдия по водна топка
Варненец е най-младият международен съдия по водна топка / личен архив

Варненецът Александър Несторов (24 г.), е най-младият международен съдия по водна топка в България. Един от най-добрите родни ватерполисти, който е бил капитан на националния отбор по водна топка и е дългогодишен състезател на „Комодор”, бе удостоен с тази чест, след като се справи перфектно на изпит за арбитри в Истанбул.

Любопитен детайл е, че през 2016 г., откогато Александър официално ще ръководи международни двубои, е син на един от най-добрите български национални състезатели по ватертол – Явор Несторов, който също е международен рефер от 2002 г.

Изпитът на Несторов младши се проведе в Истанбул.

„Беше комплексен – писмен, по време на който, всички кандидати имаха за задача да опишат тежките и леките нарушения във водната топка; устен - там трябваше да обясним как бихме реагирали при точно определена ситуация по време на мач, и практически – съдийство на турнир с участието на колоси като Сърбия и Унгария, както и на Франция и Турция ”, разказа Александър Несторов. По време на практическата част той и останалите кандидати са имали за задача да свирят мачове в рамките на турнир. След всички пресявки в Истанбул, където изявите на кандидат-арбитрите били оценявани под лупа от осем световни топделегати, които единствени имат право да коригират правилата във водния спорт, варненецът събрал 84 т.

Преди да положи важния изпит, най-младият съдия у нас, на два пъти преминава обучение в Международно училище в Италия (гр. Остия), където светила изнасят тематични лекции.

„Водната топка, която видях докато бях в Италия, е спорт от друга величина, съвсем различна е от тази в България. Играчите имат професионални договори, а клубовете разполагат със сериозни бюджети”, разказа Несторов. Той не възприема за голямо предизвикателство фактът, че е най-младият международен рефер у нас. „Израстнах от дете с водната топка. Когато имаш силно желание да се развиваш, целите рано или късно се постигат. Никога не съм имал намерение да дублирам професията на баща ми. Бях капитан на националния отбор на България по водна топка. От 20-годишен съм съдия във вътрешното първенство, вече 5 г. свиря мачове”, откровен е ватерполистът.

Бащата на Александър – Явор Несторов е имал честта да ръководи редица важни двубои, сред които - финал на европейско за младежи в София, финал на европейско за жени в Прага, ½-финал на LEN Trophey , както и Шампионска лига – среща за първото място в груповата фаза в Марсилия. Поверили са му и двубой между европейския плувен шампион „Про Реко” и първенеца на Черна гора - „Ядран”.

„Много съм радостен, че Александър положи успешно изпита за международни съдии. Надявам се, че тогава, когато ме помоли да му дам професионален съвет, ще му е от полза. Пожелавам му да има честта да му възлагат да ръководи силни, стойностни двубои”, коментира Явор Несторов.

В момента в България има 5 международни действащи съдии, като най-младият от тях е Александър Несторов.